SliderMN Više

IJZ predstavio nove ublažene mjere, pročitajte šta je dozvoljeno od 18. februara (video)

Prej tvteuta10:11 17 Februar 2022

Na konferenciji za medije povodom trenutne epidemiološke situacije, direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić predstavio je nove, ublažene mjere koje će na snazi biti od petka, 18. februara do 4. marta 2022. godine.

Ovo su nove mjere koje će važiti od sjutra:

  • Dozvoljava se održavanje svadbi, rođendana i drugih privatnih proslava uz posjedovanje kovid potvrde i obezbjeđivanje prostora od 10 metara kvadratnih po osobi;
  • privredna društva i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, kafeterije…) mogu da organizuju rad od 7 sati do 1 sat iza ponoći uz posjedovanje kovid potvrde;
  • muzički program (živa muzika)  i emitovanje muzike sa zvučnika dozvoljava se tokom kompletnog radnog vremena;
  • dozvoljava se primanje saučešća i obavljanje sahranama uz prisustvo do najviše 50 lica, uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera.

Broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji je za oko 54% u odnosu na prethodne dvije nedjelje, ali je bez obzira na ovaj podatak procenat zaraženih i dalje visok, kazao je Galić.

„Kada poredimo podatke za posljednjih sedam dana, broj novooboljelih na milion stanovnika Crna Gora nalazi se iza većine razvijenih zemalja Evrope,kao što su Danska, Italija, Hrvatska i dr.. Samo poštovanje mjera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udjela smrtnosti, nažalost preko 80% pacijenata koji su preminuli bili su nevakcinisani“, kazao je Galić.

  • 1

    Radio