SliderMN Više

Građani besplatno pregledali kožu – melanomi su opasni ali većinom brzo izliječivi

Prej tvteuta14:18 29 Maj 2023

Koža je naš najveći organ, ali se njoj nerijetko posvećujemo kada primijetimo određene promjene, a za neke kasno i saznamo i reagujemo.  Maj je mjesec borbe protiv raka kože, a tim povodom Dom zdravlja Ulcinj organizovao je Euromelanoma skrining, te preventivne preglede  bez uputa i zakazivanja od strane izabranog ljekara. Cilj kampanje je skretanje pažnje na značaj ranog otkrivanja karcinoma kože koji je u 99% slučajeva izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme.

„Svake godine širom planete tokom mjeseca maja javnost se obavještava i upozorava na značaj preventivnih pregleda i na značaj otkrivanaj melanoma u ranom stadijumu bolesti. To je jedan veoma agresivni maligni tumor od koga godšnje umre oko 44 hiljade ljudi, a sa dijagnozom se suoči 200 hiljada ljudi“, kazala je dermatovenerolog – onkolog Kliničkog centra Crne Gore dr Ana Popović.

dr Popović

Pacijentima u Ulcinju nijesu dostupni specijalisti iz oblasti dermatologije, te su prinuđeni da odlaze u susjedne zdravstvene ustanove u Baru. Ipak, dermatolog Biljana Raičević za TV Teuta kaže da nijedan zdravstveni problem ne smije trpjeti, posebno kada su u pitanju mladeži i promjene na koži.

„Bilo šta da se pacijentima učini sumnjivo, poželjno je da ih pregleda ljekar, ali svakako je zaštita od Sunca veoma važna. Potrebno je čuvati se odjećom, sredstvima i zaštitnim faktorima i izbjegavanje sunčevo zračenje u određeno doba dana. Nama bi bilo drago da nam se pacijenti iz Ulcinja obrate u Baru, jer to je blizu i trebaju doći kada god imaju potrebu“, kazala je dr Raičević.

dr  Raičević

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore iz 2020. godine neki oblik melanoma registrovan je kod 58 pacijenata, oko 59% njih je zabilježen kod  muškaraca, dok je najmlađa osoba koja ima neku vrstu melanoma stara svega 18 godina. Doktore zabrinjava visoka stopa smrtnosti, ali i loše navike koje nerijetko ne mijenamo a koje u ogromnoj mjeri utiču na pojavu melanoma.

„Pozivam sve građane da se interesuju o besplatnim pregledima,  savjetujem ih da potraže najbližeg dermatologa, da odlaze na redovne preglede i da stvore tu naviku, da se ne plaše mladeža na koži, jer ako se melanomi otkriju u početnom stadijumu oni su izliječivi za veoma kratak vremenski period. Ulcinj ima puno sunčanih dana, pacijenti nijesu izloženi Suncu samo ljeti, tako da ih savjetujem da potraže pomoć dermatologa i voljela bih da Ulcinj dobije dermatologa, te pozivam nadležne da se neki od ljekara uputi na specijalizaciju za dermatologa“, kazala je dr Popović.

 

  • 1

    Radio