Aktuale Më shumë

“Evropa nuk pret, Mali i Zi duhet të miratojë ligjet nga strategjia sa më shpejt të jetë e mundur”

Prej tvteuta12:19, 23 Maj 2024

Mali i Zi konfirmon moshën madhore më 21 maj duke qenë në prag të marrjes së një raporti për përmbushjen e standardeve të përkohshme në fushën e sundimit të ligjit (IBAR), dhe do të jetë një dëshmi e pjekurisë dhe seriozitetit të Malit të Zi, i cili pranon se sundimi i ligjit është themeli i një shoqërie evropiane, tha ambasadori i Malit të Zi në Bashkimin Evropian, Petar Markoviq, për RTMZ.
Ai theksoi se Mali i Zi nuk është kurrë më afër anëtarësimit në BE.
“Jam krenar për faktin se mbështetja e qytetarëve për anëtarësim të plotë në BE është aq e fortë. Është e qartë se mbështetja e qytetarëve është aq e fortë dhe e qartë sa askush nuk e ka luksin ta kundërshtojë”, tha Markoviq.
Markoviq shtoi se kjo është përkthyer në aktivitete konkrete, konsensus në fushën politike, prandaj Mali i Zi po kërcen në raport me rajonin.
“Ne kemi përjetuar më në fund konsolidimin, partia dhe sistemi politik kanë çuar në një periudhë me shpresë më të qëndrueshme të marrëdhënieve të qëndrueshme dhe konstruktive. Ne shohim se të gjithë aktorët politikë janë shumë qartësisht deklarativë në mbështetjen e tyre për IBAR dhe se ata veprojnë në mënyrë konstruktive,” tha ai.
I pyetur se si do ta komentonte mungesën e përsëritur të kryetarit të Gjykatës së Lartë lidhur me marrëveshjen, ai shprehu shpresën që në Këshillin Gjyqësor dhe në gjykata të ulen gjyqtarë dhe jo ushtarë partiakë.
“Unë ndaj zhgënjimin që kishte pesë fletëvotime të pavlefshme dhe se 13 nevojiten për të arritur shumicën e cilësuar të kërkuar”, tha Markoviq.
Prandaj, thotë Markoviq, do të jenë kaq të rëndësishme këto ndryshime që do t’i prezantojë Mali i Zi në Kuvend dhe që janë pjesë e pakos për IBAR.
“Sepse njëra prej tyre nënkupton se procedura për zgjedhjen e kryetarit të Gjykatës së Lartë plotësohet në atë mënyrë që të vendosen një ose më shumë mekanizma zhbllokues. Kjo do të thotë se nëse nuk jeni në gjendje të keni një shumicë të kualifikuar prej dy të tretash për zgjedhja e gjyqtarit do të ketë mekanizma alternativë që do të aktivizohen dhe do t’ju mundësojnë zgjedhjen e kryetarit të gjykatës”, shpjegon Markoviq.
“Në praktikën krahasuese, kjo është një gjë krejtësisht normale. Për disa arsye, Mali i Zi nuk kishte mekanizma të mjaftueshëm zhbllokues në sistemin e tij”, shtoi Markoviq.
Fakti që nuk arritëm tetë herë të zgjedhim kryetarin e Gjykatës së Lartë tregon se jemi të pjekur për këtë lloj ndryshimi legjislativ.
Ai thekson se për sa i përket sistemeve politike, kjo tregon se kemi arritur të animojmë Brukselin dhe anëtarët e BE-së se Mali i Zi mund të jetë një sistem mjaft kompakt që është në gjendje të zbatojë me shpejtësi gjithçka që fqinjët tanë nuk munden.
Markoviq theksoi se jemi në një garë me kohën, nuk kemi pasur ndonjëherë bashkëpunim më të mirë se tani me Komisionin Evropian.

  • 1

    Radio