Interesante Më shumë

Elon Musk jep detaje rreth robotit humanoid të Teslës

Prej tvteuta13:53, 16 Gusht 2022

Pse Tesla po prodhon një robot humanoid? Ka të ngjarë të jetë pjesë e një loje të gjatë.

 

Tesla do të prezantojë një robot të ri humanoid, të quajtur Optimus, në fund të shtatorit. Ka pasur shumë spekulime rreth strategjisë së Teslës për të hyrë në tregun e robotikës dhe një postim i fundit nga shefi Elon Musk hedh dritë të re.

Përpjekjet e kompanisë janë përqendruar në makinat me rrota, por a është vërtet një hap i largët për të vendosur të njëjtën teknologji në një humanoid dykëmbësh? Vetëm pak vite më parë përgjigjja do të ishte ndoshta po, ky është një hap mjaft i madh. Por përparimet në zhvillimin e ecjes me dy këmbë të bëra gjatë dekadës së fundit, së bashku me përparimin e kontrolleve të robotikës nga kompani si Boston Dynamics, kanë hapur rrugën për një klasë të re robotësh humanoidë.

Këtu është një fragment i postimit të Musk, në lidhje me vizionin e tij për robotët humanoid:

Makinat e sotme janë gjithnjë e më shumë si robotë inteligjentë, të lidhur me rrota në rrjet. Në fakt, përveç makinave, edhe robotët humanoidë po bëhen realitet, me Tesla që lançoi një robot humanoid me qëllime të përgjithshme (Tesla Bot) në vitin 2021. Tesla Bot është afër gjatësisë dhe peshës së një të rrituri, mund të mbajë ose të manipulojë objekte të rënda, ecin shpejt me hapa të vegjël dhe ekrani në fytyrën e tij është një ndërfaqe interaktive për komunikimin me njerëzit. 

Ju mund të pyesni veten pse e projektuam këtë robot me këmbë. Sepse shoqëria njerëzore bazohet në ndërveprimin e një humanoidi dykëmbësh me dy krahë dhe dhjetë gishta. Pra, nëse duam që një robot të përshtatet me mjedisin e tij dhe të jetë në gjendje të bëjë atë që bëjnë njerëzit, ai duhet të ketë përafërsisht në të njëjtën madhësi, formë dhe aftësi si njeriu.

Vizioni është që ata t’u shërbejnë miliona familjeve, në detyra të tilla si gatimi, kositja e lëndinave dhe kujdesi për të moshuarit.

Ne planifikojmë të lançojmë prototipin e parë të një roboti humanoid këtë vit dhe të fokusohemi në përmirësimin e inteligjencës së këtij roboti dhe zgjidhjen e problemit të prodhimit në shkallë të gjerë. Më pas, dobia e robotëve humanoidë do të rritet çdo vit ndërsa prodhimi rritet dhe kostot bien. Në të ardhmen, një robot në shtëpi mund të jetë më i lirë se një makinë. Ndoshta në më pak se një dekadë, njerëzit do të jenë në gjendje të blejnë një robot për prindërit e tyre si dhuratë për ditëlindje.

Është e parashikueshme që me fuqinë e robotëve, ne do të krijojmë një epokë të bollëkut ekstrem të mallrave dhe shërbimeve, ku të gjithë mund të jetojnë një jetë me bollëk. Ndoshta e vetmja mungesë që do të ekzistojë në të ardhmen është që ne të krijojmë veten si njerëz.

  • 1

    Radio