Interesante Më shumë

Dogen City është një koncept i të jetuarit në një qytet mbi ujë

Prej tvteuta10:18, 14 Qershor 2023

Ndërsa nivelet e detit vazhdojnë të rriten, e ardhmja e jetesës urbane mund të nënkuptojë që shumë prej nesh do të duhet të konsiderojnë të jetojnë pranë detit në një moment në 30 vitet e ardhshme. Startup japonez N-ARK mund të ketë dalë me një koncept që mund të ndihmojë.

Është një koncept i quajtur Dogen City, i cili përfaqëson një qytet të vetë-qëndrueshëm që lundron në oqean, i cili ofron një zgjidhje unike për sfidat e veprave të mbipopulluara dhe ndryshimeve klimatike. Qyteti është krijuar për të funksionuar si një “vend i zgjuar lundrues shëndetësor” në kushte paqeje, si dhe një qytet i vetë-qëndrueshëm në rast të një fatkeqësie natyrore.

Me 1.58 km në diametër dhe 4 km në perimetër, është më shumë një qytet i vogël sesa një metropol, por natyra e tij modulare do të thotë se mund të zgjerohet mjaft shpejt.

N-ARK pretendon se fokusi në kohë paqeje do të jetë në kujdesin shëndetësor, qyteti është projektuar për të akomoduar rreth 10 mijë banorë, por popullsia gjatë ditës mund të rritet në 40 mijë. Banorët mund të përdorin telemjekësinë çdo ditë duke menaxhuar dhe analizuar të dhënat për zonën e tyre të banimit nga pajisjet unazore, të analizojnë gjakun, gjenomin dhe sistemin operativ të qytetit.

Duke kombinuar të dhënat mjekësore dhe gjenomike, është e mundur të vlerësohet më saktë statusi shëndetësor dhe të merret kujdes mjekësor superior, si zbulimi i ilaçeve dhe kirurgjia robotike në distancë.

  • 1

    Radio