AKTUELNO Više

Dan: SDT istražuje da li je Fatmir Đeka zloupotrijebio službeni položaj

Prej tvteuta09:17 28 Januar 2022

(Dan)  – Bivši predsjednik Opštine Ulcinj, aktuelni poslanik u Skupštini Crne Gore Fatmir Đeka je u periodu od 24. februara 2014. do 21. marta 2016. godine, prema nalazu sudskog vještaka Milenka Popovića koji je Specijalnom državnom tužilaštvu dostavljen u oktobru 2017, navodno zloupotrijebio službeni položaj jer je „u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe ili drugoga, bez skupštinskih odluka, neovlašćeno raspolagao, novčanim sredstvima Opštine Ulcinj tokom 2014, 2015. i 2016. godine, čime je Opštini Ulcinj pričinjena materijalna šteta od 312.671,11 eura“. U mišljenju sudskog vještaka, koje je dostavljeno „Danu“, navodi se da je ono dostavljeno specijalnom tužiocu Miri Samardzić, te da se Đeki stavlja na teret da je navodno nezakonito davao donacije institucijama kulture i sporta, sklapao ugovore o radu, ali i kupovao luksuznu brendiranu odjeću, obuću, satove i parfeme, kao i građevinski materijal koji nije isporučivan opštini.

foto: „Dan“

Komentarišući ove navode iz nalaza vještaka, Fatmir Đeka je juče u izjavi za „Dan“ poručio da nije napravio nikakvu štetu lokalnoj upravi, te da je prijava protiv njega odbačena još u fazi izviđaja.

„Najprije je krivična prijava odbačena uz institut odloženog gonjenja. I to u fazi izviđaja, jer nije bilo elemenata za sprovođenje istrage. Dakle, nijesam nikakvu namjernu štetu nanio lokalnoj upravi“, kazao je Đeka.

Mišljenje sudskog vještaka, na drugoj strani, kaže da je šteta, ipak, pričinjena i to „po osnovu prekoračenja odluka o budzetu na ime donacije institucijama kulture i sporta, kao i zapošljavanja po osnovu ugovora o djelu, u toku 2014. i 2015. godine, pričinjena šteta iznosi 100.609,97 eura“.

foto: „Dan“

“ Predsjednik Opštine Ulcinj je tokom 2014, 2015 i 2016. godine bez odluka Skupštine opštine Ulcinj nabavio na teret budzeta Opštine Ulcinj razne robe, za koju nema dokaza da je primljena od strane Opštine Ulcinj, u ukupnom iznosu od 14.890,37 eura, za koji iznos je nanio štetu Opštini Ulcinj, a sebi ili drugome za isti iznos pribavio protivpravnu korist“,navodi se u nalazu vještaka Popovića.

  • 1

    Radio