Aktuale Më shumë

Çmimet e pasurive të paluajtshme vështirë se do të jenë më të ulëta

Prej tvteuta12:42, 7 Janar 2024

Blerja e një apartamenti për shumicën e qytetarëve këtë vit do të jetë një mision pothuajse i pamundur. E ndërsa bankierët kanë paralajmëruar një ulje të lehtë të interesit të kredisë për banesa që nga mesi i vitit, ndërtuesit dhe agjentët e pasurive të paluajtshme besojnë se çmimet e banesave nuk do të ndryshojnë ndjeshëm.

Nëse në natën e ndërrimit të viteve keni dashur të zgjidhni çështjen e banesave në 2024 sepse nuk keni mundur ta bëni këtë deri më tani për shkak të çmimeve të larta, nuk ka gjasa që dëshira juaj të realizohet pa një portofol të madh. Kjo konfirmohet nga projeksionet e agjentëve të pasurive të paluajtshme dhe ndërtuesve.

“Përpara do të besoj se do të ketë një ftohje të lehtë në treg, një ngadalësim të rritjes së çmimeve dhe më pak kërkesë, se do të ketë një rënie të çmimeve në shkallë të konsiderueshme, thotë Mille Gujiq nga Bordi i Shoqatës së Ndërtuesve.

“Unë mendoj se tani kemi arritur një nivel në të cilin këto çmime do të qëndrojnë të paktën në afat të mesëm dhe nëse do të ketë lëvizje ose rënie, do të jetë një rënie e lehtë e çmimeve. Arsyeja është ende kërkesa e lartë.” thekson Stefan Mishkoviq nga një agjenci patundshmërie.

Që nga shpërthimi i luftës në Ukrainë, në vendin tonë kanë ardhur 100 mijë të huaj, të cilët janë dukshëm më të pasur se mesatarja e një qytetari malazez, ndaj nuk pyesin për çmimin e një metri katror, ​​sidomos në bregdet dhe në Podgoricë. Kështu, çmimi mesatar i një metri katror në kryeqytet u rrit me gati 500 euro, ndaj për një apartament prej 50 metrash katrorë, tani duhet të ndahen gati 25 mijë euro më shumë se para vitit 2019.

Krahas kërkesës, rritja e çmimeve të pasurive të paluajtshme u ndikua nga inflacioni, por edhe nga ndërprerjet në tregun e materialeve të ndërtimit, veçanërisht gjatë pandemisë së koronavirusit, dhe më pas nga lufta në Ukrainë. Por tani po ndodh tendenca e kundërt.

Paralelisht me rritjen e çmimit të apartamenteve janë rritur edhe normat e interesit për kredinë për banesa. Huamarrja për blerje apartamenti nga viti 2019 e deri më sot është pothuajse 2 për qind më e lartë. Në vitin e ardhshëm, siç parashikohet nga bankierët, qytetarët mund të mbështeten në kushte paksa më të favorshme kreditimi.

  • 1

    Radio