Aktuale Më shumë

ChatGPT do të ‘na ndihmojë me probleme jashtëzakonisht të vështira’ në të ardhmen, thotë shefja e teknologjisë së OpenAI

Prej admin14:01, 6 Tetor 2023

Mira Murati nuk ishte gjithmonë e sigurt se chatboti gjenerues i OpenAI ChatGPT do të bëhej sensacioni që është sot. Kur ajo ju bashkua firmës së inteligjencës artificiale në vitin 2018, aftësitë e IA ishin elemetare për të qenë e zonja në lojërat e strategjisë, por lloji i modelit gjuhësor që njerëzit përdorin sot dukej shumë larg.

“Në vitin 2019, ne kishim GPT3, dhe ishte hera e parë që kishim sisteme IA që tregonin njëfarë sensi të kuptimit të gjuhës. Përpara kësaj, ne nuk mendonim se ishte me të vërtetë e mundur që sistemet e IA të kuptonin gjuhën natyrore,” tha Murati, tani shefe e teknologjisë në OpenAI, në skenën e Festivalit të Atlantikut të premten. “Në fakt, ne ishim me të vërtetë skeptikë se kjo do të bëhej ndonjëherë realitet.”

Çfarë ndryshimi bëjnë disa vite. Këto ditë, përdoruesit po e përdorin ChatGPT në shumë mënyra për të përmirësuar jetën e tyre personale dhe profesionale.

“Shkalla e përparimit teknologjik ka qenë jashtëzakonisht e lartë,” tha Murati.

Ngjitja vazhdon. Ja çfarë tha Murati se priste nga ChatGPT ndërsa teknologjia vazhdon të zhvillohet.

Ju do të jetë në gjendje të bisedoni në mënyrë natyrale me chatbots
Së shpejti mund të jeni në gjendje të ndërveproni me ChatGPT pa pasur nevojë të shtypni asgjë, tha Murati.

“Ne duam të largohemi më shumë nga ndërveprimi ynë i tanishëm,” tha ajo. “Ne jemi aktualisht të varur nga tastiera dhe ekrani me prekje i telefonit. Dhe nëse mendon për këtë, kjo nuk është revolucionarizuar në të vërtetë prej dekadash.”

Murati parashikon që përdoruesit të jenë në gjendje të bisedojnë me ChatGPT në të njëjtën mënyrë që mund të bisedojnë me një mik apo një koleg.

“Ky është me të vërtetë qëllimi — të ndërveprosh me këto sisteme IA në një mënyrë që në fakt është e natyrshme, në një mënyrë që do të bashkëpunoje me dikë  pranë teje,” tha ajo. “Ju mund të flisni në tekst dhe vetëm të shkëmbeni mesazhe … Ose mund të tregoni një imazh dhe të thuash: ‘Hej, shiko, i mora të gjitha këto karta biznesi, kur isha në takime. A mund t’i vendosësh në listën e kontakteve të mia?’»

Mbetet për t’u parë se çfarë lloj hardueri mund t’i bëjë të mundura këto lloj ndërveprimesh, megjithëse ish-projektuesi i Apple Jony Ives thuhet se është në bisedime me OpenAI për të prodhuar një produkt konsumi që ka për qëllim të jetë “iPhone i inteligjencës artificiale.”

 

AI do të mendojë në nivele më të thella

Në kohën e tanishme, chatbotët e IA-së janë të zotë për të bashkëpunuar me njerëzit dhe për t’iu përgjigjur pyetjeve tona. Qëllimi, thotë Murati, është që këto sisteme të mendojnë vetë.

“Ne po përpiqemi të ndërtojmë [një] sistem përgjithësisht inteligjent. Dhe ajo që mungon tani janë idetë e reja”, tha Murati. “Me një ide krejtësisht të re, si teoria e relativitetit të përgjithshëm, ju duhet të keni aftësinë e të menduarit abstrakt.”

“Dhe kështu është me të vërtetë synimi ku po shkojmë — drejt këtyre sistemeve që përfundimisht do të jenë në gjendje të na ndihmojnë me probleme jashtëzakonisht të vështira. Jo vetëm të bashkëpunojmë përkrah nesh, por të bëjmë gjëra që, sot, nuk jemi në gjendje t’i bëjmë fare.”

Përdoruesi i përditshëm i ChatGPT nuk po kërkon të zgjidhë misteret e universit, por një rezultat i përmirësimit të këtyre sistemeve është se chatbotët do të bëhen gjithnjë e më të saktë. Kur u pyet nëse ChatGPT do të ishte në gjendje të prodhonte përgjigje të sakta si Wikipedia, Murati tha: “Duhet të bëjë më mirë se kaq. Ajo duhet të ketë më shumë saktësi të nivelit shkencor.”

Me bots që mund të mendojnë përmes përgjigjeve, përdoruesit duhet të jenë në gjendje të “gjurmojnë me të vërtetë pjesë të informacionit, në mënyrë ideale, ose të paktën të kuptojnë pse, nëpërmjet arsyetimit, zinxhirin e mendimit, të kuptojnë pse sistemi dha atë përgjigje,” tha ajo.

 

‘Revolucioni’ po vjen në mënyrën se si mësojmë dhe punojmë

Murati pranoi se teknologjia e IA-së në zhvillim ka të ngjarë të prishë mënyrën se si njerëzit mësojnë dhe punojnë — një ndryshim që do të vijë me rreziqe dhe mundësi.

Murati vuri në dukje se studentët kanë filluar të përdorin chatbotët e IA-së për të përfunduar detyrat për ta. Si përgjigje, ajo thotë: «Në shumë mënyra ndoshta do të na duhet të ndryshojmë mënyrën se si mësojmë.» Ndërsa IA hap derën për pandershmërinë akademike, ajo mund të jetë gjithashtu një mjet mësimor unik, tha ajo.

“Tani për tani ka një mësues në një klasë prej 30 nxënësish [dhe] është e pamundur të personalizosh mësimin, informacionin, se si mësojnë më mirë,” tha Murati. “Dhe kjo është ajo që IA mund të ofrojë. Ajo mund të ofrojë këtë tutor të personalizuar që personalizon mësimin dhe mësimet për studentët, për mënyrën se si e perceptoni dhe kuptoni më së miri botën.”

Efekte të ngjashme mund të vijnë në vendet e punës, ku ekziston një frikë e përhapur se IA mund të jetë duke zënë vendin e punonjësve njerëzorë.

“Disa vende pune do të krijohen, por ashtu si çdo revolucion i madh, mendoj se shumë vende pune do të humbasin. Ndoshta do të ketë një ndikim më të madh në punë sesa në çdo revolucion tjetër dhe ne duhet të përgatitemi për këtë mënyrë të re jetese”, thotë Murati. “Ndoshta do të punojmë shumë më pak. Ndoshta java e punës do të ndryshojë tërësisht.”

Sido që të jetë, revolucioni po vjen. Dhe do të varet nga publiku dhe njerëzit që na qeverisin për të përcaktuar se si dhe sa ndikon revolucioni i IA-së në jetën tonë.

  • 1

    Radio