AKTUELNO Više

Čestitka „Albanske liste“ – „uživajte u plodovima svete biljke u zdravlju i blagostanju“

Prej tvteuta16:00 11 Jun 2021

Saopštenje Albanske liste povodom usvajanja zakona o povraćaju Valdanosa

„Danas je izglasan poseban zakon za povratak maslinade u Uvali Valdanos čime je okončana bitka identitet, pravdu i ekonomija građana Ulcinja i Albanaca u Crnoj Gori.

Duga je to bila politička i društvena bitka za identitet i njihova prava!

Sjećamo se protesta 2006. godine pred zatvorenim vratima Valdanosa, odluke Skupštine opštine Ulcinj od 30. marta  2007. o povraćaju, sjećamo se protestne šetnje 2. juna 2008, protesta 15. decembra 2008. ispred Opštine, peticije od 20. juna 2009, protesta 28. februara 2011. u Centru za kulturu, protesta 18. aprila 2012., prisjećamo se žalbi i pravnih postupaka koji su dva puta pristizali na Vrhovni sud Crne Gore, odluke o otvaranju vrata Valdanosa, podsjećamo na akciju otvaranja puteva Valdanosa 2014. i 2021. godine, podsjećamo na promjenu zakona o vraćanju imovine, podsjećamo na Cubus Lux i inicijativu MN Investa za izmjenu parcela Valdanosa sa šumom u Nikšiću 2018. godine.

 

Nepravde ne idu same. One prate i iniciraju druge nepravde. Ali smo u ovoj borbi bili istrajni. Iako se beskrajno odugovlačilo, beskrajno se sabotiralo, uspjeli smo se izboriti da se danas izglasa ovaj zakon i da se uvala vrati svojim vlasnicima.

Valdanos je jedna od krunskih programskih ciljeva Nove demokratske snage FORCA a jedan je od centralnih stubova i Albanske liste. Zahvaljujemo se svima, prije svega vlasnicima, građanima, nevladinim organizacijama, i svim političkim partijama koji su dali doprinos da se ovaj zakon izglasa.

Čestitamo vlasnicima maslina na ovoj pobjedi! Uživajte u plodovima ove svete biljke u zdravlju i blagostanju, kao što su to htjeli naši preci koji su stvorili ovaj nevjerojatan spomenik prirode!“

  • 1

    Radio