POLITIKA Više

Bulajić: „Neću da zakažem sjednicu Skupštine“ (video)

Prej tvteuta13:32 25 Februar 2022

Demokratski front je povodom aktuelne političke situacije poslao obraćanje  v.d. predsjednika Skupštine Strahinje Bulajića. Njegovo saopštenje prenosimo u nastavku:

„Imajući u vidu da trenutno vršim funkciju predsjednika Skupštine Crne Gore, u jednom izuzetno osjetljivom i izazovnom trenutku za naše društvo, cijeneći važnost odluka koje donosimo, a posebno njihovih posledica po mir i stabilnost u zemlji i budućih odnosa, imam obavezu da vam saopštim sledeće:

Prvo … Posle 30 godina trajanja ekonomski, politički i istorijski prevaziđenog poretka i velike pobjede demokratske opozicije na izborima 30.08.2020., nije se iskoristila prilika, da se formira prva očekivano demokratska Vlada na temelju jasne izborne volje građana, da se potpuno okonča postojanje bivše vlasti, te da se hitno otpočne konsolidacija demokratskih institucija kroz neophodne socijalne, ekonomske, političke i institucionalne reforme.

Drugo … Crne Gora se našla u dubokoj institucionalnoj krizi kao posledica, rekao bih, opasnih eksperimenata, ali i formiranja Vlade bez potrebne potvrde u izbornoj volji građana. Padom 42. Vlade, a ubrzo zatim i smjenom predsjednika Skupštine Crne Gore, ušli smo u institucionalni vakuum, ali i apsolutnu krizu povjerenja i eskalaciju sveukupne krize. Sve to, zemlju vuče i uvlači u dodatne podjele, destabilizaciju i radikalizaciju političke scene.

… Kao čovjek i političar koji istinski vjeruje u vrijednosti i principe direktne demokratije, za koga je riječ naroda iznad svega, ne mogu da se složim i ne prihvatam nakanadno mijenjanje narodne volje i očigledan politički inženjering.

… Imajući u vidu da je na Kolegijumu predsjednika Skupštine ipak ozvaničena i politička namjera dijela bivše parlamentarne većine da se, bez izbora i suprotno volji birača, pregovorima i konstrukcijama, formira nova parlamentarna većina sa partijama opozicije, cijenim da je to dodatno pogoršalo ionako loše političke odnose, produbilo ionako duboke podjele, radikalizovalo političku scenu i dodatno destabilizovalo političke prilike u zemlji.

… Imajući u vidu izraženu složenost situacije u Crnoj Gori i ogromne izazove miru, stabilnosti i bezbjednosti građana i zemlje, koristim ovu priliku da obavijestim međunarodnu i domaću javnost, da neću zakazati sjednicu Skupštine Crne Gore, zbog toga što se nijesu stekli politički uslovi, a ne želim da svojom odlukom dam i najmanji doprinos ugrožavanju temeljnih demokratskih vrijednosti i principa, ustavnog poretka, posebno člana 2, stav 3 Ustava Crne Gore, kojim je definisano da ne postoji mogućnost uspostavljanja, niti priznavanja vlasti, koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana. To znači da do zakazivanja sjednice Skupštine Crne Gore, na kojoj bi se našao zahtjev koji bi označavao prekrajanje izborne volje od 30.08.2020., ne može doći.

… Uvjeren sam da je vrijeme da se, u najkraćem roku, otvori dijalog između lidera izborne parlamentarne većine o rješavanju političke, institucionalne, državne krize i pronalaženju mirnih, demokratskih i održivih rješenja. U tom smislu, pozvaću i pozivam lidere ovih partija da ostave po strani  partijske interese i razlike i da pokažu neophodnu i nedvosmislenu odgovornost za rješavanje krize i suočavanja sa veoma ozbiljnim izazovima pred kojima se nalazimo. Ukoliko dođe do takvog dogovora, odmah ću zakazati sjednicu Skupštine na kojoj će biti izabran predsjednik Skupštine i 43. Vlada Crne Gore. U slučaju da dogovor parlamentarne većine izostane, spreman sam da zakažem sjednicu Skupštine koja će biti rezultat demokratskog dogovora o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora i izboru tehničke Vlade koja bi pripremila takve izbore.

Nikad nije vrijeme, a pogotovo ne sad, za potpuno deplasirane pritiske, uslovljavanje, sujetu, dnevnopolitičko nadgornjavanje, demagogiju i jeftini populizam. Zemlja je u krizi. Teški izazovi su pred nama. Narod od nas očekuje državničku mudrost, državničko ponašanje, nedvosmislenu odgovornost, ali i zajednički rad.“

https://www.youtube.com/watch?v=kJsIYGwEuMU

  • 1

    Radio