Politikë Më shumë

Bilçik: është e rëndësishme që kisha të ndahet nga shteti

Prej tvteuta07:59, 1 Tetor 2020

Kreu i Delegacionit të Parlamentit Evropian për Malin e Zi, Vladimir Bilcik, tha se Mali i Zi duhet të “vrapojë” në negociata me Bashkimin Evropian (BE), sepse nëse nuk ndërmerr reforma, nuk do të përparojë drejt BE dhe tha se është e rëndësishme që kisha të ndahet nga shteti.

“Nëse nuk ka reformë, Mali i Zi nuk do të lëvizë më pranë BE. Gjithçka është në duart e qeverisë së re dhe të gjitha institucioneve malazeze, kështu që do të ishte mirë të shihet se në atë kuptim qëllimet dhe angazhimi i qeverisë së re në lidhje me anëtarësimin në BE janë të qarta,” tha Biilčik në një intervistë për Radion Evropa e Lirë

Kur u pyet për pjesëmarrjen e Kishës Ortodokse Serbe (SOC) në periudhën zgjedhore dhe paszgjedhore, siç janë negociatat para formimit të parlamentit të ri, Bilçik tha se feja është një pjesë e rëndësishme e çdo shoqërie, por gjithashtu vuri në dukje praktikën e BE në atë drejtim.

“Është e rëndësishme të ruhet liria e fesë, por në të njëjtën kohë është e rëndësishme të kemi një ndarje të qartë të kishës dhe shtetit. Isshtë pjesë e praktikës politike në të gjithë BE dhe ne e konsiderojmë atë një praktikë që duhet të ekzistojë në vendet kandidate,” tha Bilçik

Ai theksoi se “është e rëndësishme që të ketë respekt të ndërsjellë për pavarësinë e institucioneve shtetërore nga kisha, dhe anasjelltas. Prandaj, vendimet politike mbi të ardhmen e Malit të Zi duhet të merren nga politikanë dhe parti politike dhe qytetarë që i zgjodhën ato.”

Duke komentuar kritikat nga Partia Demokratike e Socialistëve se BE nuk reagoi siç duhet në ndërhyrjen e Serbisë dhe Kishës Ortodokse Serbe në zgjedhjet e Malit të Zi, Bilçik tha se ai kishte thënëvazhdimisht se fushata zgjedhore duhet të ishte e lirë dhe e drejtë.

“Ne jemi akoma duke pritur për raportin përfundimtar të misionit vëzhgues të OSBE (Organizata për Sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë), në të cilin do të vlerësohet procesi zgjedhor, përfshirë fushatën,” tha ai

  • 1

    Radio