Rajoni/Bota Më shumë

Banka Qendrore Evropiane: Kulmi i inflacionit po afrohet

Prej tvteuta17:39, 10 Nëntor 2022

Eurozona ka një vit që lufton kundër inflacionit gjithnjë në rritje dhe pushtimi rus i Ukrainës e ka rritur më tej atë.

Në shtator 2021, rritja e inflacionit në eurozonë arriti në 3.4 për qind, që ishte rritja më e lartë në 13 vitet e fundit. Por që nga shtatori, kjo përqindje është rritur ndjeshëm dhe tani qëndron në 10.7 për qind marramendëse, raporton CNBC.

ECB do të publikojë parashikimet e saj në mes të dhjetorit pasi të marrë një vendim për normat e rritjes. Në shtator, ata parashikuan se norma e inflacionit do të rritet me 8.1 për qind këtë vit dhe 5.5 për qind vitin e ardhshëm. Qëllimi i tyre është të ulin inflacionin në 2 për qind.

“Vetë fakti që SHBA dhe Gjermania po përmendin fjalën “paqe”, jo në kuptimin që do të ndodhë nesër, ka një efekt të rëndësishëm tek investitorët, kjo në vetvete është pozitive”, tha një zyrtar i lartë i BQE-së për luftën në Ukraina dhe çfarë qëndron pas ndalimit të parashikuar të rritjes së çmimeve.

Në fillim të kësaj jave, presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky paraqiti pesë kushte për negociatat e paqes me Rusinë. Përfundimi i këtij konflikti do të ndihmonte, për shembull, në stabilizimin e çmimeve dhe furnizimit me ushqime.

Gjatë muajve të fundit, çmimet e energjisë kanë mbetur disi të qëndrueshme dhe larg vlerave të larta historike të regjistruara në gusht. Rritja e kostove të energjisë ishte shtytësi kryesor i inflacionit në Eurozonë.

  • 1

    Radio