Aktuale Më shumë

Austria vlerëson përparimin e bërë nga Mali i Zi

Prej tvteuta14:01, 8 Shkurt 2024

Vjena zyrtare mbështet aktivisht kursin e politikës së jashtme të Malit të Zi dhe vlerëson progresin e arritur deri më tani në planin e brendshëm, tha presidenti i Austrisë, Alexander van der Bellen. Presidenti i Malit të Zi, Jakov Millatoviq, është pritur me nderimet më të larta shtetërore në pallatin presidencial Hofburg në Vjenë, ku u mbajt takimi tete-a-tete me Van der Bellen.
Vizita në Vjenë, siç është njoftuar nga Zyra për Marrëdhënie me Publikun e Millatoviqit, paraqet vizitën e parë zyrtare të Presidentit të Malit të Zi në Republikën e Austrisë që nga rikthimi i pavarësisë.
U zhvillua edhe një takim dypalësh i delegacioneve të dy vendeve, ku mori pjesë Ministrja Federale për BE-në dhe Kushtetutën, Karolina Edstadler, ku tema të diskutimit ishin forcimi i bashkëpunimit politik dhe ekonomik, si dhe mbështetja e Austrisë si një partner i rëndësishëm në përshpejtimin e rrugës evropiane të Malit të Zi.
Presidenti e falënderoi Presidentin Van der Bellen për mbështetjen e vazhdueshme të Austrisë për integrimin evropian të Malit të Zi, duke theksuar se Austria është një nga partnerët më të rëndësishëm të politikës së jashtme të vendit tonë.
Ai gjithashtu falënderoi Presidentin e Austrisë për angazhimin e tij personal në lidhje me politikën evropiane të zgjerimit në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe shprehu besimin se Austria do të vazhdojë të jetë një promotore e fortë e rrugës sonë drejt BE-së.
Ai shprehu pritjen që Mali i Zi të bëhet anëtar i plotë i BE-së deri në vitin 2028, të cilës, siç theksoi, i dedikohet plotësisht mandati i tij pesëvjeçar.
Ai theksoi rëndësinë e mbështetjes së Austrisë për rrugën tonë evropiane duke rritur ndërgjegjësimin e anëtarëve të tjerë për rëndësinë e forcimit të politikës së zgjerimit kur bëhet fjalë për Malin e Zi.
Presidenti i Republikës së Austrisë tha se Vjena zyrtare mbështet aktivisht kursin e politikës së jashtme të Malit të Zi dhe vlerëson progresin që është arritur deri më tani në planin e brendshëm.
“Presidenti i Malit të Zi theksoi nevojën e përmirësimit të bashkëpunimit ekonomik dhe një prani më të madhe të investimeve austriake në vendin tonë dhe shtoi se synimi është që Austria në periudhën e ardhshme të bëhet një nga pesë investitorët më të mëdhenj në Mal të Zi.
Ai gjithashtu vuri në dukje konsistencën e Malit të Zi me vlerat euroatlantike, veçanërisht kur bëhet fjalë për agresionin rus kundër Ukrainës, duke theksuar se vendi ynë po përpiqet të dërgojë një mesazh të unitetit dhe mirëkuptimit evropian duke mbështetur popullin ukrainas”, tha Zyra e Presidentit.
Presidenti i vendit kujtoi se Mali i Zi ka paraqitur kandidaturën për anëtar jo të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së për periudhën 2026-2027 dhe kërkoi mbështetjen e palës austriake.
Në fund ai ftoi presidentin austriak të bëjë një vizitë zyrtare në vendin tonë, e cila do të jetë një shtysë shtesë për forcimin e marrëdhënieve ndërshtetërore.

  • 1

    Radio