POLITIKA Više

Abazović u posjeti Ulcinju. Vlada će pomoći važne infrastrukturne projekte

Prej tvteuta19:11 17 Decembar 2020

Potpredsjednik Vlade  Dritan Abazović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kao i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović boravili su danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Ulcinj. U razgovoru sa predsjednikom Opštine Ulcinj Ljorom Nrekićem, Abazović je naglasio značaj koji ta opština ima za Crnu Goru.
Abazović je istakao da će Vlada pomoći važne infrastrukturne projekte i da će maksimalno podržati projekat izgradnje bulevara prema Adi.
 Nrekić je upoznao predstavnike Vlade sa trenutnom situacijom i projektima koje lokalna vlast obavlja u toj opštini, kao što su uređenje kanalizacione mreže i vodosnabdijevanja. Naveo je da se nada da će nova Vlada nastaviti da sarađuje sa Opštinom Ulcinj.
Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić istakao je da Vlada Crne Gore ima velike investicione ambicije za Ulcinj, imajući u vidu izrazito velik privredni potencijal ove opštine. U cilju sprječavanja dalje devastacije prirodnih resursa, on je naglasio da je ulaganje u ekologiju od presudnog značaja, kao i da će se posebno voditi računa da sve buduće investicije budu ekološki prihvatljive. Ministar je poručio da će Opština Ulcinj u narednom periodu imati punu podršku i pomoć Vlade Crne Gore u svom daljem ekonomskom razvoju, kako se najjužnija crnogorska opština ne bi osjećala ekonomski diskriminisano.
Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović posebno je bio zainteresovan za nivo riješenosti imovinsko-pravnih odnosa neophodnih za dalje urbanističke zahvate na teritoriji Opštine Ulcinj. Zajedno sa državnim sekretarom Danilom Mrdakom i sa predstavnicima civilnog sektora za zaštitu životne sredine, stekao je dodatni uvid u ključne ekološke tačke i probleme, kao i u neophodnost njihovog što skorijeg rješavanja.
Ministar je izjavio da je već obavio sastanak sa svim značajnijim NVO za zaštitu životne sredine i da je, između ostalog, dogovoreno da se obiđu sva neriješena ekološka žarišta, i da je odlučio da prvu posjetu upriliči upravo u Ulcinju.
„Neophodno je staviti Solanu u funkciju: prvo proizvodnju, a zatim edukacionu i turističku, vodeći, prije i iznad svega računa da se potpuno ekološki sačuva i oplemeni. Vrata svih dobronamjernih stručnjaka posvećenih ovim problemima od sada su otvorena“, zaključio je Mitrović.
Potpredsjednik Abazović i ministri Spajić i Mitrović tokom današnjeg boravka u Ulcinju posjetili su Adu Bojanu, Malu Plažu, Solanu i Valdanos, najvrijednije prirodne resurse koje ta opština ima. Vlada Crne Gore će u narednom periodu posvetiti više pažnje zaštiti tih značajnih lokaliteta, kako za Ulcinj, tako i Crnu Goru, zaključeno je nakon posjete.

  • 1

    Radio