SliderMN Više

Ugovor između Nacionalnih parkova i Ulcinjske solane produžen na šest mjeseci

Prej tvteuta15:34 3 Februar 2022

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je, nakon održanih konsultacija sa Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore, dogovorilo da ugovor o zakupu imovine između ovog preduzeća i privrednog društva AD Solana „Bajo Sekulić“ bude produžen za narednih pola godine. Time smo obezbijedili ključne mjere koje omogućavaju osnovno funkcionisanje cjelokupnog sistema u Parku. Mjere uključuju, održavanje infrastrukture (restauracije bentova – restauiranog nasipa), održavanja hidrološkog režima, praćenje populacija ptica i kontrolisanje lova na na teritoriji zaštićenog područja, koje su definisane Akcionim planom za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27.

U cilju unapređenja i podizanja efikasnosti ovog zaštićenog prirodnog dobra, u saradnji sa njemačkim Društvom za međunarodnu suradnju GIZ – uz posredovanje Ambasade SR Njemačke – preko programa Integrirani stručnjak (CIM-IF) angažovan je ekspert gdin Goran Gugić, koji radi od 1. decembra 2021. na pronalaženju optimalnog rješenja za upravljanje Parkom prirode Ulcinjska solana. Zbog složenosti zatečene situacije na ovom ramsarskom području od međunardnog značaja, predloženo je da se rad na početku fokusira na tri temeljna problema čije je riješavanje ključno za daljnji razvoj Parka prirode i pokretanje bilo kojeg oblika proizvodnje soli:

  • Riješavanje imovinsko-pravnih odnosa,
  • Dogovoranje upravljačke strukture za Park priorde Ulcinjska solana, te
  • Participatorno izrađivanje plana upravljanja na bazi nacrta kaji je izradila Opština Ulcinj.

Istovremeno naglašavaju da je u što kraćem roku potrebno unaprijediti sistem posjećivanja na Solani, budući da je primjetan rast broja posjeta, najviše od strane lokalnog stanovništva, kao i

  • osigurati ispravan tok vode unutar sistema bazena kao izuzetno bitnog zahvata za očuvanje prirodnih vrijednosti solane, ali i za pokretanje bilo kojeg vida proizvodnje soli.

„Složenost postojeće problematika i višestruki značaj Ulcinjske solane tražiće predanu i aktivnu saradnju između lokalne i državne vlasti i civilnog društva“, procjenjuje Goran Gugić.

Predstavnici Ministarstva će u subotu, 05. 02. obići Park prirode Ulcinjsku solanu i izložbu umjetničkih radova srednjoškolaca u muzeju Solane koju je organizovalo Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby- MSJA u saradnji sa JUSMŠ “Bratsvo-jedinstvo” Ulcinj i Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i uz podršku Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Turističke organizacije Tuzi.

  • 1

    Radio