Lika:“Do kraja mjeseca očekujemo rješenje za način upravljanja Solanom“

Prej tvteuta13:56 12 Avgust 2021

Prema ranijim pisanjima crnogorskih medija,  JP Nacionalni parkovi od 23. avgusta, zvanično više neće biti zakupci ulcinjske Solane. Izvršna direktorica nevladine organizacije dr Martin Šnajder Jakobi Zenepa Lika, smatra da je ovakva odluka Nacionalnih parkova politička,  te ističe da je samo upravljanje Solanom od strane Nacionalnih parkova od početka  bio nezakonit proces. Lika dodaje da ne zna ko bi nakon izlaska NP sa Solane mogao da upravlja ovim područjem, ali vjeruje da će do kraja mjeseca ona imati upravljača.

 „Oni (nacionalni parkovi) su bili zakupci ovog prostora i od stečajne uprave su imali ugovor o zakupu prostora. Mislim da je to politička odluka, mi svi znamo da su NP na Solanu gledali kao na prostor koji im je dat na upravljanje na silu, iako smo mi, kao nevladin sektor,imali jako dobru saradnju sa njima“, smatra Lika.

Lika zaključuje da se neke stvari oko Solane konačno moraju raščistiti a glavno pitanje je da li su nadležne institucije spremne za njeno upravljanje, te dodaje da bi trebalo prihvatiti pomoć koju konkretno nude strane zemlje, poput Njemačke, koja će, prema svemu sudeći, u narednom periodu biti ključni partner u oživljavanju Solane.

 „Smatram da Opština Ulcinj  treba da upravlja Solanom, jer se u njenoj skupštini donijela odluka o njenoj zaštiti. U toj odluci stoji da parkom prirode treba da upravlja institucija koja je proglasila to područje zaštićenim. Opština kaska, i ona je već nakon 6 mjeseci od donošenja te odluke trebala da formira preduzeće koje će upravljati ovim zaštićenim područjem. Ovdje se radi isključivo o zaštićenom području,  ne o fabrici. Stečaj je jedna stvar a park prirode druga. Mislim da tu nema prepreka za Opštinu Ulcinj“, zaključuje Lika.

Ranije prošlog mjeseca potpredsjednica Opštine Ulcinj Hadidža Đoni kazala je za televiziju Teuta  da opština od proglašenja Solane zaštićenim područjem ima spreman plan upravljanja ovim područjem, ali je neriješena situacija po pitanju vlasništva  onemogućila opštinu da preuzme upravljanje Solanom.

S. Vukčević

  • 1

    Radio