AKTUELNO Više

Protest bivših radnika Solane:“Molimo vlast da konačno riješi i naša pitanja“

Prej tvteuta13:36 30 Oktobar 2021

Ni nakon višegodišnje borbe, bivši radnici ulcinjskog giganta Solane „Bajo Sekulić“ nijesu dočekali pravdu. Oni su se tim povodom ponovo okupili pred kapijom ovog preduzeća, kako bi poslali poruku nadležnim institucijama da svoja zaostala potraživanja i povezivanje radnog staža nijesu zaboravili, te da je krajnje vrijeme da se priča oko njihove borbe konačno privede kraju.

Predstavnik Sindikata bivših radnika Solane Saša Mitrović, iznio je svojim bivšim kolegama podatke oko posljednjih uplata, koje su bile još u aprilu mjesecu, te ih je  podsjetio da im se duguje oko milion i po eura, i da  na računu stečajne uprave ima novca za nove isplate. Ipak, traže da se nova garnitura vlasti, koja je  iskazala određenu dozu interesovanja za rješenje njihovih zahtjeva, konačno aktivira u punom kapacitetu. Mitrović smatra da će se neke stvari istjerati na čistac nakon imenovanja novog Tužilačkog savjeta, koji bi se uhvatio u koštac sa njihovim krivičnim prijavama, što ranije nije bio slučaj.

„Ponovo molimo novu vlast i državu koja je preuzela vlasništvo nad Solanom, da u sklopu rješavanja solanskog pitanja riješi i naša pitanja. Na današnji dan nam se duguje milion i po eura na ime potraživanja i pet godina uplate radnog staža. Ta potraživanja su nastala zato što smo zakinuti, a radni staž zato što većinski vlasnik nije ispunjavao obaveze kao poslodavac“, poručio je Mitrović.

Među onima koji su nakon uvođenja konačnog stečaja ostali da rade u Solani, angažovani od strane JP Nacionalni parkovi Crne Gore je i Agim Cuca, koji se i dalje ipak nada da će neki od njegovih bivših i sadašnjih kolega ipak dočekati dan kada više neće morati da mole za ono što im se duguje.

„Mi smo se nadali da će nova vlast uraditi više nego prtehodna ,ali do sada nema promjena. Mi samo tražimo naše pare i radni staž, ja mislim da je jedno 20 posto naših kolega više nijesu među živima, tako da ostali su dužni i njima i nama, trenutno nas je jedno 4-5 ljudi koji smo ostali da radimo za Nacionalne parkove, al to je veoma mali broj“,  poručuje Cuca.

Saša Mitrović je u ranijem  gostovanju  u Televiziji Teuta otkrio da se za probleme radnika interesovao manji broj novih činioca vlasti, a jedan od pozitivnih iskoraka je najava da se na narednoj sjednici Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije koja zakazana za 3. novembar, našla i tačka dnevnog reda koja se tiče donošenja odluke o kontroli postupka privatizacije privrednog društva Solana „Bajo Sekulić“ AD Ulcinj.

S. Vukčević

  • 1

    Radio