AKTUELNO Više

Turska obilježava 98 godina od osnivanja republike, Ozan:“naša Republika je rezultat naše borbe za nezavisnost“

Prej tvteuta10:01 29 Oktobar 2021

Turska obilježava 98. godišnjicu od osnivanja moderne republike. Tim povodom, ambasadorka Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan, obratila se narodu u Crnoj Gori i najvišim zvaničnicima, a njeno pismo objavljujemo u nastavku:

„Poštovani građani i naši prijatelji u Cmoj Gori,

Ove godine sa radošću proslavljamo 98. godišnjicu od osnivanja Republike Turske. Već sada osjećamo ponos i sreću što ćemo 2023. godine proslaviti stogodišnjicu naše Republike. Naša Republika je rezultat naše borbe za nezavisnost koju je predvodio Mustafa Kemal Atatürk, koji je zlatnim slovima upisan u svjetsku istoriju kao jedinstveni genije i vođa.

To je pobjeda požrtvovanog i herojskog anadolskog naroda, naših šehida i gazija, koji su uspjeli sa Ataturkom i njegovim saborcima, ženama, muškarcima, mladima i starima spasiti svoju zemlju od okupacije i jarma. Beskrajno smo im zahvalni na tome. Današnja Turska je uspjela da uz Atatürkovu viziju i savremene vrijednosti koje su prihvatile sve generacije naše Republike prevaziđe sve probleme i izazove sa kojima se suočavala od svog osnivanja. Sa svojim snažnim državnim institucijama, privatnim sektorom, obrazovanim stanovništvom i Atatürkovim motom „Mir u kući, mir u svijetu“ važan je i aktivan član medunarodne zajednice.

Ponosni smo na našu Republiku. Koristim ovu priliku da sa zadovoljstvom istaknem da su naši postojeći odlični odnosi sa Crnom Gorom, sa kojom dijelimo zajedničku istoriju i kulturu, i sa kojom imamo jake rodbinske veze, još od sticanja nezavisnosti, nastavili da se razvijaju i tokom 2021. godine.

Uprkos pandemiji, nastavljene su međusobne posjete na visokom nivou između dvije zemlje. Predsjednik Cme Gore, gospodin Milo Đukanović, i ministar vanjskih poslova, gospodin Đorđe Radulović, prisustvovali su Samitu SEECP i Forumu diplomatije u Antaliji čiji je domaćin bila Turska u periodu od 18-20. juna 2021. godine.

Istorijska posjeta našeg predsjednika Cmoj Gori 28. avgusta, na poziv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, predstavlja tačku prekretnicu koja je naše odnose na svim poljima još više unaprijedila. Nakon ove posjete na najvišem nivou, potpredsjednik Vlade Cme Gore, gospodin Dritan Abazović, ministarka zdravlja, gospođa Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja, gospodin Jakov Milatović i direktor Uprave policije, gospodin Zoran Brđanin, posjetili su našu zemlju u septembru i oktobru.

Do kraja ove godine očekuje se posjeta predsjednika Velike narodne skupštine Turske, gospodina Mustafe Šentopa, koji dolazi na poziv predsjednika Skupštine Cme Gore, gospodina Alekse Bečića. Ove uzastopne posjete potvrđuju zajedničku volju dvije zemlje da i dalje uspješno razvijaju saradnju u svim oblastima. Takođe, želim da istaknem da se naša saradnja i međusobna pomoć sa Crnom Gorom nastavlja od početka borbe protiv pandemije, koja je u posljednje dvije godine na najnegativniji način uticala na cijeli Svijet i naše živote, i u kojoj smo izgubili milione ljudi. U okviru te solidarnosti, Turska je donirala 100 hiljada doza vakcine Sinovac Cmoj Gori, a dogovor o donaciji je postignut na sastanku naših uvaženih ministara zdravlja.

Koristim ovu priliku da se zahvalim svim visokim funkcionerima i prijateljima Cme Gore koji sa nama dijele radost povodom Dana Republike. Uz uvjerenje da ćemo stogodišnjicu naše Republike proslaviti sa radošću, upućujem vam najsrdačnije pozdrave.“

Songul Ozan,

Ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori

  • 1

    Radio