AKTUELNO Više

Ambasadorka Turske Sungul Ozan tokom radnog dorucka sa novinarima najavila moguce investicije u turizmu, zdravstvu i poljoprivredi

Prej tvteuta08:56 28 Oktobar 2021

Ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori Songul Ozan  organizovala je radni  doručak sa novinarima povodom Dana Republike Turske 29 oktobra. Ona je istakla da I ove godine zbog korona virusa nece biti priredbe, ali je organizovala susret sa novinarima kako bi imali prilike da se sto bolje upoznamo sa desavanjima I saradnjom izmedju dvije zemlje, i takodjer je istakla da je uvjek otvorena za razgovore sa novinarima.

Ambasadorka Ozan je 2021.godinu nazvala istorijskom godinom kada je u pitanju saradja izmedju Turske I Crne Gore. Kao najistaknutija, I veoma uspjesna,  bila je posjeta predsjednika Turske Redzepa Taipa Erdogana Crnoj Gori  gdje se sastao sa Predsjednikom Milom Djukanovic, kao I sa ostalim visokim zvanicnicima Crne Gore. Takodjer zadnjih  mjeseci bilo je intenzivnih posjeta visokih crnogorskih  zvanicnika u Republici Turskoj.

Kako  je istakla ambasadorka Ozan, ovi susreti su bili veoma korisni pogotovo kada je u pitanju ekonomski razvoj I saradnja izmedju dvije zemlje, I navela je da skoro svake sedmice ima sastanke sa  investitorima iz Turske, koji  su veoma zainteresovani da ulazu u Crnoj Gori. Trenutno u Crnoj Gori  ima oko 400 aktivnih firmi, dok u Crnoj Gori trenutno boravi oko 6 hiljada turskih drzavljana.

Turska I pored pandemije nije stagnirala u razvoju I investiranju, naprotiv interesovanje je raslo pogotovo u gradjevinarstvu, koja je djelatnost jako razvijena od strane turskih kompanija u Crnoj Gori.

“Mi kao ambasada dajemo veliki znacaj ekonomskom razvoju I veoma smo srecni zbog toga”, istakla je ambasadorka tokom zajednickog dorucka sa novinarima.

Turski investitori su veoma zainteresovani za buduca ulaganja u sektor turizma, zdravstva I poljoprivrede, za sta ima ozbiljnih interesovanja I za opstinu Ulcinj.

Ambasadorka Ozan je govoreci o Danu Republike Turske, naglasila  da je to najveci nacionalni praznik u Turskoj, i da je 29 oktobar znak sjecanja na proglasenje Republike Turske iz 1923.godine od strane vojskovodje Mustafa Kemala Ataturka, a koji je nakon proglasenja izabran za prvog  predsjednika savremene Turske.

 

 

 

  • 1

    Radio