AKTUELNO Više

Priča o neustrašivim kajterima – vjetar i talase krote i u zimskim uslovima

Prej tvteuta10:53 29 Novembar 2021

Kajt surfing u Crnu Goru, posebno u Ulcinj dovodi veliki broj ljubitelja ovog izuzetno atraktivnog ali i ekstremnog sporta. Proteklog vikenda, kada je na našoj obali duvao snažan jugo, na ušću rijeke Bojane upravo nekoliko avanturista i vlasnika jedne od kajt škola u Ulcinju uživali su u ovom egzibicionom sportu, koji mnogima, čak i preko ekrana  djeluje zastrašujuće. Ipak to nije slučaj kod Aleksa Korba, njemca koji je iskoristio jak vjetar kako bi podigao svoj kajt i lebdio iznad uzburkanog mora.

„ Mi držimo kajt školu ovdje u Ulcinju na Velikoj plaži već sedam godina, to je kajtbording centar Laguna. Uglavnom su naši polaznici sa njemačkog govornog područja, iz Austrije, Njemačke, Švajcarske,  i godišnje imamo oko hiljadu i po polaznika i gostiju koji dolaze ovdje samo zbog kajta. Crna Gora postaje sve poznatija po kajt surfu. Sezonu na plaži smo završili krajem septembra. Ljeti su uslovi drugačiji, sunčano je i toplo, sada je malo hladnije, oblačno i ne baš lijepo vrijeme. Ali sada imamo jugo, južni vjetar, koji dolazi sa lošijim vremenom i zimom, to su zaista dobri uslovi za kajt surfing, stvarno dobri uslovi. Izlazimo na more bez smrzavanja, imamo dobru opremu, odijela koja su 5 milimetara debljine, i uopšte nije hladno. More je i dalje toplo, temperatura mora je oko 14 stepeni.  Ovdje smo sa lokalcima, u našoj zajednici ima oko stotinjak lokalnih kajtera, oni uglavnom dolaze ljeti a danas ih ovdje ima oko osam – deset.“

foto:printskrin

Aleksa i druge ljubitelje ovog ekstremnog sporta itekako intrigira i zimsko more, hladno vrijeme ih ne spriječava u namjeri da krote vjetar i talase, a upravo u ovakvim danima adrenalin je na maksimumu.

“ Zimi je malo izazovnije, vjetar je jak, rječne struje na Bojani su jače, i kao što vidite puno je talasa, to stvari čini izazovnijim. Svakako je lijepo i mi ćemo danas uživati, čekamo jači vjetar, očekujemo da će oko 14 časova vjetar biti  najsnažniji i čekamo uživanje.“

Kajtere u Crnu Goru ne privlači samo more, zimi se popnu i na planinske vrhove na sjeveru zemlje, gdje uživaju u zimskim čarima i kajtovanju na snijeg.

U decembru idemo na Durmitor, ićićemo na kajtovanje na snijegu, na Žabljak, Kolašinu, na vrhovima planina…  Kajtovanje na snijegu je isto kao na moru, jedino što  koristimo snouborde  i skije za „jahanje“, isti je užitak i zabava, i to je sve popularnije. To je nešto novo u Crnoj Gori, trudimo se da privučemo goste iz  Evrope koji će u Crnu Goru doći da uživaju u kajtovanju na snijegu na planinama, i to je interesantno jer malo njih zna da ovdje možete pronači sjajne  uslove za to, ovdje je jedno od najboljih mjesta za kajtovanje na snijegu, jednako kao i na moru.  Imamo puno mogućnosti za sportski turizam u Crnu Goru, samo treba da poradimo malo više na tome, na marketingu, i onda će to ići kako treba.“

A dok se mnogi plaše  i same pomisli da se približe ovakvom uzburkanom moru, tu su neustrašivi kajteri koji iz dalekih zemalja Evrope pa i svijeta, dolaze u Ulcinj da uživaju u čarima vjetra, mora i talasa. Čak i zimi.

Priču o kajterima na Velikoj plaži možete pratiti i u izdanju „Hronike Ulcinja“, u utorak od 20.30 časova na programu TV Teuta.

S. Vukčević

  • 1

    Radio