SliderMN Više

(VIDEO) Solana se budi – u srijedu stiže mehanizacija

Prej tvteuta14:12 30 Avgust 2022

Pod pokroviteljstvom Centra za zaštitu i proučavanje ptica i njihovih donatora a u saradnji sa bivšim radnicima Solane, posljednjeg dana avgusta stižu velike mehanizacije i počinju hitni sanacioni radovi u cilju zaustavljanja dalje devastacije terena, a sve kako bi se stekli uslovi za proizvodnju soli, koja je za sada još uvijek pod znakom pitanja. Predstavnik radnika Solane Saša Mitrović kazao je da u srijedu stiže mehanizacija iz građevinske firme Sport Billy, a između ostalog vršiće se sanacija bentova, terena, i objekta kod pumpne stanice 31.

„Napokon lijepe vijesti sa Solane, CZIP je obezbijedio od donatora 500 hiljada eura,  tereni su najvažniji i oni su devastirani – bentovi, nasipi, ustavi… Od tih 500 hiljada kupiće se bager i očekujemo da početkom iduće godine dođe specijalizovani bager za rad na močvarnim terenima. Dogovoreno je sa ulcinjskom građevinskom firmom „Sport Billy“ da oni nama iznajme jedan bager koji bi sljedeća tri do četiri mjeseca radio ono što će nastaviti novi bager. Pumpa na 31.profilu je uništena, rashodovana i prodana i stupili smo u kontakt sa firmom MZT koja će sjutra doći da vide šta i kako treba da se uradi na zgradi, da bi se ta pumpa postavila. Tako da sljedeća dva do tri mjeseca očekujemo da bude postavljena. Par firmi dolaze sjutra kako bi vidjele elektroinstalacije, jer ne postoje nikakvi kablovi i tu se mora krenuti od nule“, kazao je Mitrović.

Očekivanja radnika i cijele javnost oko preuzimanja kormila Solane od strane države ili Opštine Ulcinj još uvijek su u vazduhu, tako barem na cijelu situaciju gleda naš sagovornik. Približava se i mjesec oktobar, do čijeg je kraja najavljeno formiranje preduzeća koje će upravljati Solanom. Mitrović smatra da će bilo kojem preduzeću nakon ovih početnih ulaganja biti mnogo lakše da krene u veće poslove.

“ Promjenom političke situacije u Crnoj Gori postao sam pomalo skeptik. Bilo koji novi upravljač da dođe, on će imati mnogo olakšane početne pozicije za rad. Dobiće na poklon pumpu, bager i završiće se jedan dio velikih poslova, i on samo treba da nastavi posao. Ako se ovo odradi kako treba, donator je rekao da će nastaviti sa donacijama“, ocjenjuje Mitrović.

Za kraj, naš sagovornik koji je i sam bio svjedok brojnih nemilih događaja posljednjih godina prošlog života ulcinjskog giganta, vjeruje da je pred  Solanom optimističan period.

„Mislim da ako nas malo vrijeme posluži, do Nove godine može dosta toga da se uradi“, zaključuje naš sagovornik.

  • 1

    Radio