SliderMN Više

„Očekujem pozitivan ishod u petak, Đeka izigrao povjerenje partnera”

Prej tvteuta09:32 17 Avgust 2022

Portal Analitika – Na sjednici u petak očekujem pozitivan ishod. Sve partije koje misle da stanje mora da se stabilizuje i žele dobrobit ovoj državi glasaće za nepovjerenje Vladi – poručio je u razgovoru za Portal Analitika predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka.

Stava je i da je malo vjerovatno da će se većina koja je tvorila 42. Vladu ponovo okupiti.

“To je već isproban model koji je srozao ovu državu, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu i unazadio Crnu Goru u integracionim procesima. Ako neko misli da se tom konstelacijom može vratiti, zaključaćemo vrata ka Evropi. Ne vjerujem da se to može desiti, ali kada vidimo ko su sve činioci na političkoj sceni, kod nas je sve moguće”, kaže Zenka.

Formirati vladu koja će pripremiti izbore

Dodaje da je rješenje za izlazak iz političke krize prelazna vlada koja će pripremiti izbore.

“Gdje god postoji problem, izbori su najdemokratskije rješenje. Prije toga treba da se formira vlada koja će isključivo da se bavi predizbornim aktivnostima, odnosno pripremanjem demokratkih uslova za održavanje izbora. Sa ovom vladom to ne možemo. Vidjeli smo i sjednice gdje su mišljenja dijametralno suprotna. Prvom prilikom prekršen je dogovor za donošenje bitnih odluka od dvije trećine, tako da ona više nema povjerenje. Kome ne odgovoraju sukobi i tenzije, prihvatiće ovu soluciju da bi konačno svi bili načisto ko je za državnost Crne Gore i za put ka EU”, poručuje Zenka.

Temeljni ugovor podvala Crnoj Gori
Govoreći o Temeljnom ugovoru koji je Vlada Crne Gore početkom ovog mjeseca potpisala sa Srpskom pravoslavnom crkvom ocjenjuje da je to podvala Crnoj Gori.

“Neko je namjerno izazvao da se ovakav TU potpiše u ovo momentu, jer su i ptice na grani znale šta će to donijeti. Crna Gora je napadnuta na najlukaviji i najperfidniji način, odnosno na najbolji da se sroza ubrzani put ka EU je potpisivanje ovakvog ugovora. Jalova su opravdanja da mi koji smo protiv ovakvog ugovora štitimo kriminal. Ovaj ugovor je udar na naše vrijednosti, na sveta mjesta koja pripadaju kulturnom i vjerskom dobru Crne Gore”, ističe Zenka.

Posljedice se, kako dodaje, već vide u tome što imamo paralelne strukture vlasti – zaobilazi se lanac komande, a polu-tajni dolazak partijarha SPC Porfirija, nije, navodi on, dostojan poglavar jedne vjerske zajednice.

“Bilo mi je asimptomatično kako je jedan patrijarh pristao da tako potpiše ugovor. I način organizacije i čin potpisavanja govore da tu nijesu čista posla”, ocjenjuje Zenka.

Nismo iskoristili šansu za ulazak u EU

Zenka smatra i da će ovakav ugovor usporiti put Crne Gore ka EU, jer smo s agresijom Rusije na Ukrajinu dobili dobru šansu za ubrzani ulazak, koju nažalost, kako ističe, nismo znali dobro da iskoristimo.

“Bili smo daleko ispred svih zemalja u regionu u otvaranju i zatvaranju poglavlja. Prije prezentovanja Temeljnog ugovora kao nečega što miri Crnu Goru i što će imati pozitivan efekat trebalo je razmisliti o tome da pola Crne Gore drugačije razmišlja. Ako ništa drugo, trebalo je ostaviti prostora za kvalitetnu javnu raspravu. Uporedite ovaj ugovor sa ostalim ugovorima vjerskih zajednica. Razlika je ogromna, tu jednakosti nema”, naglašava Zenka.

Nije, kako ističe, očekivao da će se ovoliko otvoreno ići protiv najmanje 50 odsto stanovništva.

“Dok su okolne države gledale da istrijebe manjinske narode, u Crnoj Gori je pružena ruka saradnje. Mi smo jedina država koja nije krenula na manjine. Zato nismo imali međunacionalne sukobe. Da se naša djeca ne bi stidjela, stvorili smo klimu suživota i međusobnog poštovanja. Nažalost, posljednje dvije i po godine čuju se retrogradni stavovi, pokliči, pozivi na krv… To je retorika za koju smo mislili da je prošlost i da smo na dobrom i zdravom putu. Sjenke prošlosti atakuju na sve ono za što smo mislili da smo dobro uradili”, smatra Zenka.

Đeka izigrao povjerenje partnera

Komentarišući to što je podršku ovom ugovoru dao i ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka sa kojim je DUA bila u koaliciji na prethodnim parlamentarnim izborima, Zenka poručuje da je “izigrao povjerenje partnera”.

“Jesmo bili u koaliciji, imali smo i ugovor ovjeren kod notara, ali on je to izdao. Nije mu prvi put da partnere izigra, a sada smo mi bili žrtva njegove prevare. Bez obzira što je u toj koaliciji 70 odsto glasova činila moja partija, on je to zloupotrijebio. Spreman je na svaku vrstu trgovine samo da bi ostao na pozicijama na kojima misli da treba da bude, bez obzira na posljedice. DUA je imala priliku tokom svih ovih godina da trguje pozicijama, ali naša politička opcija niti se prodaje, niti kupuje. Imamo jasne ciljeve – to su euroatlantske integracije Crne Gore. Tako smo nastupili, nema dualizma”, ističe Zenka.

Mobilisati državotvorne i proevropske snage

Da bismo što skorije došli do toga cilja, nije nam, dodaje on, ostalo ništa drugo do mobilisanja državotvornih i proevropskih snaga kako bi se zaštitilo sve ono što se mukom steklo.

“Moram ujediniti naš kvalitet, bez obzira na usputne greške. Treba da se reorganizujemo i stanemo u odbranu svih vrijednosti naše države. To treba da bude prvi cilj u vremenu ispred nas”, kategoričan je Zenka.

Govoreći o odnosima Albanaca i Crnogoraca, te koliko je politika aktuelnog premijera uticala na njih, Zenka navodi da oni ne mogu biti narušeni, jer stoje čvrsto na zajedničkim vrijednostima.

“Abazović je, kako sam sebe naziva, kosmopolita i ne može da utiče niti da pokvari odnos Albanaca i Crnogoraca. Nacionalnu politiku Albanaca vode nacionalne partije, a ne Abazović. Nek se on drži kosmopolitizma, a Albanci znaju svoj put. Kao što su znali da se opredijele 2006, znaće i sad koju stranu da podrže”, poručuje Zenka.

Otvoreni Balkan nož u leđa Crnoj Gori

Na pitanje da li će se nakon potpisivanja Temeljnog ugovora insistirati i na inicijativi Otvoreni Balkan, Zenka podsjeća da se Vlada Abazovića već izjasnila po tom pitanju.

Pomenuta inicijativa je, smatra on, smrtna presuda i nož u leđa državnosti i put ka EU.

“Kolovođe tog procesa su Vučić i Rama, a ja razumijem šta je pozadina ove inicijative. U tome nema ništa dobro za Kosovo, a još manje za Crnu Goru. Bez obzira ko šta misli, treba jasno da izaći sa svim negativnim i pozitivnim što bi donijela ta zajednica, dakle činjenicama, kako bismo znali na čemu smo. Do kraja smo protiv te ideje! Ne vidimo nijedan ekonomski, niti politički razlog zašto bi Crna Gora učestvovala u takvim projekcijama. Cilj je Evropa bez ikakvih alternativnih solucija”, zaključuje Zenka.

  • 1

    Radio