SliderMN Više

Polovina komunalnih kazni u Ulcinju ne može da se naplati, glavni razlog nemaština i manji broj naloga

Prej tvteuta11:29 24 Januar 2022

U drugoj godini pandemije, Komunalna policija Opštine Ulcinj imala je znatno manji procenat broja izrečenih ali i naplaćenih kazni. Iako je druga godina pandemije zabilježila odličnu posjećenost u špicu sezone, da li zbog većih gužvi, manjka kadra ili neefikasne naplate kazni, podaci iz 2019. godine i prvih 10 mjeseci 2021. godine se umnogome razlikuju.

Nakon zahtjeva o slobodnom pristupu informacija, dobili smo zvanične podatke iz Komunalne policije Opštine Ulcinj.

U toku 2019. godine od strane Komunalne policije procesuirano je 1479 pravnih i fizičkih lica, a u periodu od januara do oktobra 2021. godine 551 lice.

Naime, u 2019. godini od strane Komunalne policije izrečene su kazne u iznosu od 61.500 eura, dok je za 2021. godinu zaključno sa 31.10.2021. izrečeno kazni u iznosu od 42.900 eura. Što se tiče naplate, ona je umnogome bolja 2019. godine u odnosu na tekuću godinu. Tako je u 2019. naplaćeno 32.151 euro od kazni, dok je za desetomjesečni period prethodne godine naplaćeno tek 17.857 eura. Time se dolazi do proste računice koja pokazuje da je 2019. godine naplaćena polovina izrečenih kazni, dok je  ta cifra na nivou 2021. godine znatno manja.

Kada govorimo o visini novčanih kazni koje Komunalna policija može izreći, one se kreću od  50 eura za fizička lica, dok je maksimalna kazna hiljadu  eura. Najčešće kršene oblasti djelovanja Komunalne policije su iz domena nepropisnog parkiranja i zauzimanja javne površine.

Vršilac dužnosti načelnika Komunalne policije Opštine Ulcinj Miljazim Mustafa je u izjavu za Televiziju Teuta kazao da je broj kazni ali i naplata umnogome povećana u odnosu na period prije njegovog stupanja na tu funkciju.

“ Ja sam došao ovdje u julu 2018. godine. U 2017. godini bilo je 18 hiljada eura izrečenih kazni, a otkako sam ja došao na ovu funkciju,  za period cijele 2018. godine je uplaćeno 26 hiljada eura, to je jedan veliki skok. Međutim, dolazimo do 2019. godine, kada smo od ukupnog broja kazni naplatili 52,28%. Kazne su  kreću do hiljadu eura, na primjer za nepoštovanje radnog vremena za muziku, međutim većina kazni se odnosila na pogrešno parkiranje, kazne za to su sada 60 eura, i ako se plati u određenom roku, ide smanjenje od 30% na izrečenu kaznu“, kazao je Mustafa.

foto:printskrin TV Teuta

Možda bi broj kazni bio i veći da komunalna policija ima svega pet policajaca, umjesto 8 koliko bi trebalo.

“ To je slučaj samo u našoj opštini, ja sam dopisom tražio od Ministarstva finansija i potpredsjednika Vlade da nam omoguće samo ono što nas sleduje prema zakonu o komunalnoj policiji. A prema tom zakonu, komunalna policija treba da ima 8, a vjerovali ili ne mi imamo samo pet policajaca. Komunalna policija ljeti nije znala gdje prije da ide i vjerujte da smo u jako teškom položaju“, dodaje Mustafa.

Komunalne kazne spadaju u mandatne kazne, i prema prirodi lica koje je počinilac prekršaja, postupak se, ukoliko se nađe pred sudom, za fizička lica vodi pred sudom za prekršaje dok je za pravna lica nadležan Privredni sud. Postoji više načina na koje se kažnjeno lice može žargonski rečeno „izvući“ od plaćanja kazne.

foto: printskrin TV Teuta

Da bi se izbjegla naplata kazne za pravna lica, postoji  zakonska rupa kroz koju vlasnik određene firme istu može ostaviti bez sredstava, te sud ne može da naplati sredstva a u međuvremenu to pravno lice nerijetko pribjegne i likvidaciji, osniva  novu firmu, i to može učiniti beskonačan broj puta, i na taj način izbjeći naplatu kazne.

Za fizička lica postoji mogućnost da lice koje je kažnjeno može priznati krivicu i ona se umanjuje za određeni iznos u zavisnosti od odluke suda ili drugih okolnosti. Tu je i situacija u kojoj  se sa računa kažnjenog lica ne mogu skinuti  sredstva.  Nabrajajući sve ove razloge, nije ni čudo što je naplata komunalnih kazni polovična i spora.

“ Imamo i slučajeve da ta pravna lica nemaju ni centa na računu, mijenja se firma i naplata se oduži u nedogled. Isto važi i za fizička lica, i kod njih nerijetko nema sredstava na žiro računu. Dakle glavni razlog slaboj naplati je manje prekršajnih naloga i nemogućnost naplate komunalnih kazni“, zaključuje Mustafa.

Sve u svemu, čini se da je glavni razlog slaboj naplati komunalnih kazni nemaština građana ali i uspješno pronalaženje i iskorišćavanje pravnih rupa.

Pogled iz regiona (Sarajevo) 

Sa sličnim problemima suočavaju se i organi lokalne uprave u Kantonu Sarajevo.

Parkiranje automobila na javnim zelenim površinama, uništavanje travnatih površina, bacanje smeća i prljanje javnih zelenih površina, neovlašćeno vršenje prokopa kroz javne zelene površine, samo su neki od najčešće evidentiranih prekršaja koje su komunalni redari KJKP „Rad“ zabilježili u posljednje skoro tri godine na području  Sarajeva.

Kako su za Tacno.net istakli iz KJKP „Rad“ u toku 2019. godine bilo je 56.243 predmeta, u 2020. godine bilo je 41.267 predmeta, a za prvih šest mjeseci 2021. godine Služba komunalnih redara imala je ukupno 14.938 predmeta.

Prema Zakonu o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo kazne za fizička lica mogu iznositi od 100 KM do 1.500 KM, a kazne za pravna lica mogu ići i do 6.000 KM. S tim u vezi, komunalni redari nikada ne naplaćuju novčane kazne na mjestu počinjenja od počinitelja, već im uručuje ili ostavlja obaviještenje o prekršaju s nalogom za plaćanje novčane kazne.

Kada su u pitanju prihodi Vlade Kantona Sarajevo od naplate prekršajnih naloga u komunalnoj oblasti, u 2019. i 2020. godini u budžet KS-a uplaćeno je ukupno 169.750 KM, a u prvih šest mjeseci 2021. godine 30.600 KM, istakli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, navodeći da je za ovaj period izdato ukupno 776 prekršajnih naloga, od čega je u 2020. njih 244 uplaćeno, za četiri prekršajna naloga zatražena su sudska odlučivanja, a za 30 je prekoračen rok za plaćanje. Kada je u pitanju prvi dio 2021. godine, od 156 prekršajnih naloga uplaćeno je njih 116, rok za plaćanje prekoračen je za njih 35, a pet je otišlo na sudsko odlučivanje.

Kao odraz nedostatka volje da se vlast više posveti pitanju komunalne čistoće govori i činjenica da su u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove zaposlena samo tri komunalna inspektora te kako i sami navode iz KUIP-a već duže vremena imaju problema sa podkapacitiranošću ove inspekcije.

(tekst preuzet  od www. tačno.net –  https://www.tacno.net/nasigradovi/da-li-su-vlasti-u-kantonu-sarajevo-zainteresovane-za-pitanje-komunalne-cistoce/ )

Stanka Vukčević

  • 1

    Radio