AKTUELNO Više

Pod okvirom Media For All programa odrzan regionalni sastanak o jacanju podrske zena u medijima

Prej tvteuta13:26 24 Decembar 2021

U Podgorici 16. decembra 2021. godine pod okvirom Media For All programa u kojem sarađuju partneri iz Britanskog savjeta, Thomson fondacije, BIRN-a i INTRAC-a, odrzao se Regionalni sastanak koji  je okupio mentorke i novinarke iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije u kojem se razgovaralo o važnosti saradnje i jačanju mreža podrške ženama u medijima u svim zemljama regiona.

Neke od poruka su da su problemi rodno-zasnovanog nasilja i diskriminacije u medijima i društvima prisutni u svih šest zemalja i predstavljaju zajedničke i sve kompleksnije izazove. Umrežavanje donosi potencijale za dugoročne promjene i otvara novi prostor za solidarnost i podršku. Funkcionisanje mreža u javnom prostoru uvodi i nove pristupe u rješavanju problema sa kojima se novinarke suočavaju.

Mreže novinarki trenutno funckionišu samo u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Učesnice iz Crne Gore su prepoznale izazove u uspostavljanju mreža u kontekstu nedovoljne rodne-osviještenosti građana i građanki, ali i neizmjernu važnost u povezivanju i solidarnosti u rješavanju ovih problema.

Ovo je prvi sastanak koji u okviru Media for All programa problematizuje važnost i dugoročni potencijal profesionalnog umrežavanja i ovi razgovori će se nastaviti u okviru M4A aktivnosti na temu Rod i mediji.

U nastavku mozete pogledati link za kratki video sa događaja https://youtu.be/haBH2CK89Jo

  • 1

    Radio