AKTUELNO Više

Mladi novinari i novinarke dijele iskustva sa programa Media for All

Prej tvteuta13:20 15 Decembar 2021

Predstavnici omladinskih medija i mladi novinari i novinarke iz Crne Gore sastali su se prvi put na događaju Media for All kako bi razgovarali o poziciji mladih novinara i novinarki i ulozi omladinskih medija. Događaj je otvorila Marina Rmuš ispred Britanskog savjeta i projekta Media for All i upoznala prisutne o glavnim ciljevim projekta i komponente za mlade. Deset mladih novinara i novinarki su učestvovali u programima za mlade: mentorstvo, stažiranje u redakcijama, takmičenje za mlade novinare i novinarke.

Vesna Zeković, novinarka RTV Podgorica, moderirala je diskusiju na kojoj su polaznici programa imali priliku da podijele svoje iskustvo i iznesu stavove o temama koje su važne za mlade u Crnoj Gori.

Mlade novinarke Andrea Jelić i Đurđa Radulović, zajedno sa koleginicom iz Albanije, su bile dio tima na Regionalnom takmičenju i kreirale su priču o mentalnom zdravlju. Andrea je opisala kako je sam proces pisanja priče tekao: „Prvu nedelju fokusirale smo se na čitanje već objavljenih članaka na ovu temu, zatim na razgovor sa stručnjacima i intervjuisanje osoba koje imaju problema sa mentalnim zdravljem. Drago mi je što smo uspjele i da od svog teksta napravimo mini video priču na ovu temu. Posebno bih istakla predusretljivost naše mentorke, koja nam je izuzetno pomogla da sklopimo priču. Takođe, pohvalila bih i samo iskustvo na takmičenju mladih novinara i novinarki “Media for All” koje je za mene veoma značajno.

Đurđa Radulović je dodala kako joj je iskustvo veoma značajno i zbog druženja i zbog velike međunarodne saradnje. Mentorku je opisala kao veoma posvećenu. Istakla je da je glavna teza u njihovom radu bila ta da mladi na Zapadnom Balkanu koji imaju problema sa mentalnim zdravljem, nemaju dovoljno novca, a da žele da se liječe, te i da nemaju vjeru u institucije. Veoma je srećna postignutim, rekavši da im je mentorka izuzetno pomogla kako da naprave priču što kreativnijom i zanimljivijom.

Milica Žugić iz portala Mladi Nikšića istakla da su u mentorskim sesijama imali izuzetnu priliku da nauče o održivosti, fundraisingu, gender policy-u, angažovanom novinarstvu i analitici. “Mentorstvo je još u toku te smatram da je naš rad unaprijeđen. Posebno sam zahvalna ovom programu zbog novih kontakata. Ovo smatram odličnom prilikom jer se niko do sada nije bavio omladinskim medijima i niko im u našem regionu nije posvećivao pažnju. Trebamo više ovakvih projekata, ali da se rad sa nama koji smo bili dio projekta ne zapostavi.”

Zajednički zaključak je bio da su izazovi s kojima se suočavaju mladi novinari/ke i omladinski mediji slični u svim zemljama regije i da projekti poput ovog pomažu mladim novinarima i novinarkama da se povežu, nauče više i pokriju teme od javnog interesa u cijeloj regiji.

 

  • 1

    Radio