Održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

Prej tvteuta21:27 26 Avgust 2021

Danas je u Vili Gorica u Podgorici održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

U radu sjednice učestvovali su članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Povodom bezbjednosnih izazova pokrenutih najavljenom intronizacijom mitropolita mitropolije crnogorsko-primorske SPC, Savjet poziva sve društveno-političke aktere na mir, suzdržanost, toleranciju, razumijevanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, kao i poštovanje Ustava i zakona. Savjet očekuje od nadleznih državnih organa da sprovedu sve neophodne aktivnosti kako bi osigurali mir, sigurnost i bezbjednost svakog građanina, kao i poštovanje ljudskih prava i vjerskih sloboda. Savjet očekuje da Vijeće za nacionalnu bezbjednost nastavi da kontinuirano koordinira i usmjerava obavještajno bezbjednosni sektor, razmatra bezbjednosnu situaciju, kao i donosi zaključke i smjernice u vezi sa radom organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor i Biroa za operativnu koordinaciju.

Članovi Savjeta upoznati su sa informacijom o stanju požara u Crnoj Gori i donijeli zaključak o potrebi daljeg unapređenja kapaciteta, stručnog osposobljavanja i usavršavanja ljudstva i investiranja u modernizaciju opreme i sredstava u sistemu zaštite i spašavanja.   Savjet za odbranu i bezbjednost utvrdio je Pravila angažovanja i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske Crne Gore za vrijeme učešća u misiji KFOR u Republici Kosovo.

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na prijedlog ministarke odbrane donio odluke o razrješenjima i postavljenjima oficira Vojske Crne Gore.

Kabinet Predsjednika

 

  • 1

    Radio