AKTUELNO Više

Obilježena druga godišnjica od zaštite Solane, ulcinjanima na poklon mural flamingosa

Prej tvteuta15:54 24 Jun 2021

Obilježena je druga godišnjica od proglašenja Solane zaštićenim područjem i parkom prirode. Tim povodom, Centar za zaštitu i proučavanje ptica i organizacija dr Martin Schneider Jacoby održali su press, a tom prilikom je zvanično predstavljen završetak radova na muralu kod kružnog toka u Ulcinju, autora Agrona Ujkašija.

Iz  CZIP-a su kazali  da je mural urađen  u znak zahvalnosti građanima Ulcinja koji su u proteklih nekoliko godina pružali podršku organizacijama i pojedincima u misiji da sačuvaju Solanu.

„Iako je prošlo dvije godine, još uvijek se Solana suočava sa istim problemima, a to je otvoreno pitanje vlasništva, nije uspostavljena adekvatna upravljačka struktura, kao i konstantno opominjanje od strane Evropske unije da se ovo pitanje mora riješiti, kako bi zatvorili poglavlje 27“, kazala je Ksenija Medenica (CZIP).

Jedna od još uvijek neispunjenih želja jeste pokretanje proizvodnje soli, što je veliki projekat, koji se još uvijek čini dalekim. Ipak, iz organizacije dr Martin Schneider Jacoby poručuju da ima mjesta optimizmu, ali da se što prije mora riješiti pitanje vlasništva Solane i način njenog upravljanja.

„Cijela ova bitka i proces je pokrenut jer imamo viziju ne samo pokretanja  proizvodnje soli  već i zaštite cijelog područja“, poručila je između ostalog Zenepa Lika izvršna direktorica asocijacije dr Martin Schneider Jacoby.

Predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović vjeruje da će sadašnja Vlada nastaviti u dalji proces valorizacije ovog područja,  te vjeruje da bi se krajem ljeta moglo pronaći rješenje za upravljanje Solanom.

Prema mišljenju žirija, od pristiglih rješenja za oslikavanje murala bio je rad ulcinjskog umjetnika Agrona Ujkašija, koji je kroz svoju viziju želio da prikaže proces borbe za Solanu, koja se ogleda u letu flamingosa i skiciranim zgradama, koje simbolizuju neispunjenu želju da se ovo područje betonira i pretvori u stambeni kompleks.

S. Vukčević

  • 1

    Radio