POLITIKA Više

Nimanbegu: Sa ovakvim predlozima, Vlada šalje poruku dijaspori da je nepoželjna

Prej tvteuta21:07 20 April 2021

Danas su u Skupstini Crne Gore  poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu i poslanik Albanske koalicije Fatmir Đeka održali zajedničku konferenciju za medije na kojoj su iznijeti svoje stavove vezane za Zakon o crnogorskom državljanstvu i pokretanjem postupka za izmjene i dopune Zakona o registrima stalnog i privremenog boravka, koje sprovodi ovih dana Vlada Crne Gore  u ove dvije oblasti.

U nastravku mozete procitati puni tekst poslanika Genci Nimanbegua sa danasnje pres konferencije:

Kao dva jedina poslanika, autentična predstavnika albanskog naroda u Skupštini Crne Gore, Albanske Liste i Albanske Koalicije, organizujemo ovu konferenciju za medije da bismo iznijeli svoje stavove o namjerama Vlade Crne Gore, koja putem izmjena podzakonskog akta koji se odnosi na zakonito prebivalište u Zakonu o crnogorskom državljanstvu i pokretanjem postupka za izmjene i dopune Zakona o registrima prebivalista i boravista, sprovodi ovih dana u cilju „regulisanja“ ove dvije oblasti.

Sama njihova računica da bi ove promjene mogle da utiču na preko 30-40 do 60 hiljada ljudi natjerala nas je da jednoglasno kažemo da smo protiv ovih prijedloga koji bi prema našem mišljenju, ako se usvoje kako su predloženi, storili veoma negative posljedice u više aspekata:

  1. Izmjena Uredbe o zakonitom boravku može „olakšati“ van zakonskih procedura, uključivanje ili davanje crnogorskog državljanstva hiljadama osoba, a to ima negativne posljedice na birački spisak i u ovoj polarizovanoj situaciji u CG sigurno će podići konflikte unutar društva na neželjeni nivo, čemu svjedočimo ovih dana.
  2. Drugo, u Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, namjera da se administrativnom odlukom odjavi a zatim ponovo prijavi prebivališta ima veze sa ne sa navodinimregulisanjem izbornih lista, već je to inicijativa sa još problematičnijim namjerom a u vezi sa situacijom u kojoj se nalazi naša dijaspora, ili čak građanima u kratkom roku od jedne godine onemogući da se ponovo registruju. rezultat toga bi bilo oduzimanje prava glasa.

Slična aktivnost u Sloveniji, odjavom prebivališta olovkom, devedesetih godina, rezultirala je odlukom protiv Slovenije na Međunarodnom sudu pravde u Strazburu i pokazalo se da je povezana sa namjerom oduzimanja državljanstva.

Takođe, ako prođe, gubitak lične karte dijaspore sa privremenim boravkom i bez državljanstva zemlje ddomaćina, prouzrokovaće ne samo gubitak glasačkog prava već i na situaciju vezanu za uvecavanje poreza, da ce zdravstveno osiguranje, postupak nasleđivanja imovine i još puno sada jednostavnih administrativnih pitanja postati problem za naše državljane u Crnoj Gori.

Da ovdje postoji namjera usmjerena prvenstveno albanskoj dijaspori i drugim manjinama, podsjeća naš višegodišnja retorika, od većeg dijela nekadašnje opozicije a sadašnje pozicije, gdje i za referendum ili za rezultate izbora krivili „fantomske birače“ iz reda manjina. Ima li potrebe podsjetiti podcjenjivanje manjina da naš glas vrijedi manje od glasova drugih i da je za referendum bilo potrebno 55% da rezultat bude prihvatljiv.

Optužbe usmejrene o neregularnsoti glasača iz redova manjina indirektno shvatamo i kao znak neprihvatanja crnogorske nezavisnosti i dan danas.

Na ovaj način Vlada, kada predlaže ovakve promjene, šalje nedemokratsku poruku dijaspori da je nepoželjna.

Sve ove godine, kada sem insinuacijama, nema dokaza da su birački spiskovi neregularni, posebno iz razloga koje pominje aktuelni režim:

U stvarnosti oni su provjeravani i nadgledani od političkih stranaka, nevladinih organizacija i poboljšavaju se iz godine u godinu ( nekada insinuacije da broj umrlih na listama su desetine hiljada) što je potvrđeno u mnogim grupama za izbornu reformu.

Njihovi nedostaci nikada nisu bili toliki da bi ih neko zloupotrijebio a ne da bi to uticalo na izborni proces na nezakonit način.

I mi, učestvujući u desetinama izbornih procesa, nismo primjetili da na izbornim listama ima toliko nepravilnosti u biračkim spiskovima, i tu postoje stvarni glasači, državljani Crne Gore, sa zakonitim prebivalištem.

Kao kontradiktornost je i sama analiza birača, koju su ovih dana izvršile nevladine organizacije za Nikšić́ ili Herceg Novi, koja je pokazala su je prebivalište ili posjedovanje vise državljanstva, van zakona i ustava, naglašeni tamo, ali i u samoj Vladi gdje ima najmanje dva ministra imaju prebivalište u Srbiji gdje i tamo imaju pravo glasa.

Naravno nismo naivni da će ministri dozvoliti da ostanu bez prava glasa, a samim tim i teško stečenih ministarskih mjesta, stoga izražava svoju ogorčenost što se potvrdjuje da se u ovim aktivnostima radi u potpunosti o manjinskim narodima, prije svega Albancima u dijaspori.

Stoga pozivamo Vladu Crbe gore i njene institucije da konačno odustanu od ovih aktivnosti i da ovaj zakon o registrima koji je u nadležnosti Skupštine prema odluci ove skupštinske većine bude dio rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i da tamo bude odobren jedino konsenzusom članova ove komisije.

Takođe pozivamo udruženja naše dijaspore da podrže stav dvojice albanskih poslanika u Skupštini CG i da svoj glas podignu kako kod međunarodnog faktora, tako i u pravcu vladajućeg režima u Crnoj Gori.

Mi ćemo braniti prava svih građana Crne Gore i ovdje i u dijaspori, ali sada cijenimo da je vrijeme da se aktivno uključite i da nas snažno podržite u našim stavovima.

Podgorica

Skupština Crne Gore

20.04.2021

 

  • 1

    Radio