POLITIKA Više

Nimanbegu na sastanku sa Venecijanskom komisijom: Institucije ne treba zatvoriti, zbog izmjene tužioca

Prej tvteuta13:34 3 Mart 2021

Venecijanska komisija održala je sastanak sa parlamentarnim klubovima Skupštine Crne Gore, na kojem je učestvovao i poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu, na kojem je razgovarano o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tužilaštvu i Zakonu o specijalnom tužilaštvu za kriminal.

Poslanik Nimanbegu je u svom postu na FB profilu rekao da je sagovornike iz Venecijanske komisije obavijestio o stavu Albanske liste o ovim nacrtima zakona.

„Institucije tužilaštva osnovane ustavnim promjenama iz 2013. godine s ciljem povećanja nezavisnosti Državnog  i Specijalnog tužilaštva, kao i povećanja dijaloga u Skupštini nakon sto se Generalni tužilac i Tužilački savjet izaberu kvalifikovanom većinom glasova, čime ovaj zakon izbjegava ili omogućava potencijalni politički uticaj ili interesne grupe.

Institucija ne bi trebala da bude zatvorena (ponovo osnovana pod drugim imenom) zbog namjere da se promijeni tužilac. U svakoj instituciji postoje profesionalni i pošteni ljudi. Navode o mogućoj korupciji treba posmatrati konkretno i ne kao  odgovornu  za jednu profesiju.

Tužilaštvo u zadnje  vrijeme pokazuje marljiviju inicijativu nego u prošlosti, koje te vode na razmisljanje  o razlozima takvog ponašanja.

Građanima su potrebne pouzdane i profesionalne institucije i to je naš politički cilj.

Ni u 2014. Godini nijesmo glasali za tužioca u Skupštini Crne Gore, što se ni nakon mnogo godina nije prikazala kao greška.

Nedavna politička dešavanja u Crnoj Gori utiču na tome da se na političke zahtjeve predstavnika Albanaca u Crnoj Gori uvijek  ne utiče i ocjenjuje u fokusu stvarne političke rasprave, zbog kontradikcija i podjela između ostalog stanovništva koji zivi u Crnoj Gori.

Čak i izborni zakon dokazuje da postoji malo afirmativne akcije, jer je naša zastupljenost u Skupstini, uvjek od 2012. Godine,  skuplja u glasovima od zastupljenosti drugih partija.

Kako god, treba insistirati na dijalogu između pozicije i opozicije za postizanje dogovorenog zakona i treba zadržati uslov da kandidat ima konsenzus nakon parlamentarnog dijaloga. Trenutna pozicija  kada je bila u opoziciji, sama je bojkotovala Skupštinu ili glasanje kandidata za tužilaštvo, što sada komplikuje politički dijalog“, naveo je Nimanbegu.

  • 1

    Radio