AKTUELNO Više

Naplata boravišne takse na 55% u odnosu na 2019. godinu, bez dočeka na otvorenom

Prej tvteuta13:27 20 Novembar 2021

Uprkos tome što je prema zvaničnim podacima ovogodišnja turistička sezona bila rekordna, boravišna taksa koja je naplaćena u  Ulcinju u tekućoj godini je polovična. U turističkoj organizaciji Ulcinja kažu da je razlog slabijoj naplati takse nedostatak lokalne turističke inspekcije, uprkos tome što je povećan broj turističkih punktova na kojima su gosti mogli da se registruju.

„Mi smo nekoliko puta naglasili da nismo zadovoljni, uticalo je dosta faktora na to, jer znamo kako sve to funkcioniše. Ove godine turistička inspekcija lokalne samouprave nije funkcionisala, a ako ovu  uporedimo sa 2019. godinom koja je bila rekordna smo na nivou od 55%, to su podaci do oktobra. Ostvarenih noćenja od rekordnih 2 miliona noćenja  smo na 60%  u 2021. godini“, kazala je menadžerka za promocije i brendiranje turizma TO Ulcinj Zana Sarvan.

S kraja godine je i neizostavno pitanje o novogodišnjim događajima, koji će, iz više razloga i ove godine u najjužnijoj crnogorskoj opštini izostati. Iako su mjerama nadležnih institucija zabranjene manifestacije i dočeci na otvorenom u cijeloj zemlji, neke opštine su ranije objavile svoje novogodišnje programe, sa najvećim zvijezdama regionalne muzičke scene. Iz turističke organizacije kažu da je ranije u razgovorima sa hotelijerima i ugostiteljima uočena volja da se nešto organizuje, ali je to ipak bilo nedovoljno. Za sada su samo u planu događaji za najmlađe.

„Mjere su te koje su na snazi, vidite šta se dešava i sa drugim gradovima koji su odlučili da organizuju dočeke. Nažalost ne možemo se hvaliti time, nekoliko godina smo pokušali da organizujemo doček Nove godine na otvorenom, ali ne možemo reći da je bilo uspješno gledajući broj gostiju koji je bio na tim događajima, a druga stvar je da ne možemo samo mi kao turistička organizacija ili lokalna samouprava da pričamo o nekoj organizaciji a da iza nas ne stoji privreda. Ako nemamo nijedan hotel koji je otvoren, onda je teško pričati o tome, ali biće nekih događaja, barem za naše najmlađe“, dodaje Sarvan.

Posljednji put kada je za novogodišnje praznike organizovan doček na otvorenom u Ulcinju bio je 2018. godine. Ukoliko se naši sugrađani odluče da Novu godinu ipak požele da dočekaju negdje na otvorenom, prema važećim mjerama, za tako nešto moraće da idu van granica.

S. Vukčević

  • 1

    Radio