AKTUELNO Više

Izvjestan tender za kućice na Adi, ubrzo raspisivanje novih tendera za investicije

Prej tvteuta15:47 22 Jun 2021

U narednom periodu opštini Ulcinj biće date veće ingerencije od strane Javnog preduzeća za upravljanje morskog dobra.  Prema riječima novoimenovanog koordinatora za Morsko dobro za Bar i Ulcinj Omera Bajraktarija, u planu je sistematizacija radnih mjesta, ali i izmjene u pravcu investicija, ustupanju na korišćenje dijela morskog dobra i veća saradnja sa lokalnom samoupravom.

„Svi smo svjedoci da Morsko dobro, pogotovo u Ulcinju, nije izvršilo razvojnu funkciju kako treba, i naša namjera je da u skladu sa aktuelnim zakonskim rješenjima to poboljšamo. To će biti uobličeno u narednom Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji će se usvojiti veoma brzo. Što se tiče investicija, mi smo imali slučaj da se o investicijama za Ulcinj nije odlučivalo ovdje, i da je praćenje investicija bilo na jako lošem nivou. Radi se o mnogo propusta iz ranijeg perioda koje mi želimo da otklonimo“, kazao je Bajraktari.

Dio većih investicija u Ulcinju, poput rekonstrukcije velike skele na Maloj plaži, izgradnja kontrolnog objekta na Adi, šetališta od rta Đerane do hotela „Albatros“ i druge, još uvijek nijesu realizovane, a razlog tome su neuspjeli tenderi. Bajraktari vjeruje da će se ubrzo steći uslovi za raspisivanje novih tendera, ali i realizaciju dijela investicija.

Uprkos tome što je prema resornom  Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma upućen zahtjev  da se tender za kućice na Adi Bojani odloži za narednu godinu, iz ministarstva je dobijen negativan odgovor. Za sada se ne zna ni sudbina stotinjak nelegalnih objekata na Adi Bojani,  koji su izgrađeni bez dozvole.

Ljeto se zahuktava, a Ulcinj i zvanično bilježi najveću posjećenost od svih gradova u periodu. Zakupci plaža se nadaju dobroj sezoni, kojom će nadoknaditi gubitke od prošle godine. Morsko dobro je i ove godine odlučilo da zakupcima plaža, privremenih objekata i restoranima koji su zahvatu Morskog dobra omogući umanjenje cijene godišnjeg zakupa za 50%.

„Donijeta je odluka o  odobravanju  popusta i za ovu godinu, i ja mislim da je to jedna dobra odluka i ona dosta pomaže zakupcima  jer svi znamo da prošle godine gotovo da nije ni bilo sezone. Što se tiče sezone, svjedoci smo da je sezona zaista dobro krenula i prema mojim informacijma ona je na nivou od oko 85% u odnosu na 2019. godinu, dok je posjećenost Ulcinja oko 55-60% ukupne posjećenosti u Crnoj Gori“, zaključuje Bajraktari.

S. Vukčević

  • 1

    Radio