LOKALNI IZBORI ULCINJ 2022 Više

Izbori u Ulcinju bez apsolutnog pobjednika, izlaznost 56,6%

Prej tvteuta11:01 28 Mart 2022

Sinoć su završeni lokalni izbori u Ulcinju, na kojima je učestvovalo pet izbornih lista. Najviše glasova odnijela je koalicija „Za novi početak“, na čelu sa kandidatom GP URA Omerom Bajraktarijem, koji su prema dosadašnjim podacima osvojili 14 mandata. Po šest mandata uzele su koalicije DPS – BS kao i lista „Albanska koalicija“ (DUA-DSCG), Nova demokratska snaga Forca osvojila je pet mandata, dok je lista Demokratske Crne Gore i građana Ulcinja osvojila dva mandata, i tako  prvi put ušla u  lokalni parlament.

slavlje pristalica „Albanske koalicije“

Nakon prvih rezultata, lider GP URA i mandatar Dritan Abazović poručio je da je Omer Bajraktari novi predsjednik Opštine Ulcinj, te da je koalicija „Za novi početak“ odnijela pobjedu na izborima.

Abazović proglasio Bajraktarija za novog predsjednika Ulcinja

„Mislim da u našem gradu nema tih problema. Obaveza novog gradonačelnika će biti da obavi razgovore sa svima“, kazao je Abazović.

Nosilac liste Forca, poslanik Genci Nimanbegu kazao je na konferenciji za medije da su izbori  bili „sumnjivi i neuredni“, jer je trka počela u neizvjesnosti, sa pitanjima o datumu izbora.

„Kampanja je takođe imala i nepravilnosti i nejednake uslove. Bilo je pritisaka prema zaposlenima u državnim institucijama, zapošljavanja, asfaltiranje i izbornih investicija, a čuli smo i za kupovinu… Nijesmo zadovoljni rezultatom, ne samo zbog napada koje smo imali sa svih strana   i zbog nelojalnosti kršeći pravila igre, već́ i zbog naših grešaka ili propusta“, poručio je Nimanbegu.

Nimanbegu optužio protivnike za nepravilnosti i pritiske

Iz štaba koalicije DPS-BS, generalni sekretar DPS-a poručio je čelniku URA-e, Dritanu Abazoviću da „URA nije uspjela u svom naumu”.

“Uzalud im sve policijske represije i zloupotrebe, DPS je svuda najjača partija i naš rejting je stabilan,“ poručio je Bogdanović.

Bogdanović, izvor:RTCG

Nosilac liste “Albanska koalicija”, Mehmed Zenka kazao je da rezultat koalicije istorijski rezultat, te dasu duplirali rezultate s prošlih izbora. “Na narednim ćemo ih opet duplirati jer je ovo znak da vraćamo povjerenje Ulcinjana i da ćemo raditi samo u njihovom interesu”, kazao je Zenka. Lider Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori Saubih Mehmeti kazao je da ovakav rezultat koalicije bio očekivan, te i da će analizirati situaciju u zavisnosti od programa drugih političkih subjekata, ali da je njihova orijentacija uvijek bila ka albanskim strankama.

Mehmeti

Razlog za slavlje imale su Demokrate, koje su po prvi put dobile odbornike u lokalnom parlamentu, a poslanik Demokrata Danilo Šaranović poručio je da su oni najprijatnije iznenađenje izbora.

“ Nije pitanje sa kime će Demokrate, već ko će sa Demokratama. Naš opštinski odbor, koji ima punu autonomiju napraviće konsultacije sa ostalim subjektima”, poručio je Šaranović.

  • 1

    Radio