POLITIKA Više

Genci Nimanbegu: Vlast i Država

Prej tvteuta23:39 27 Februar 2021

Genci Nimanbegu: Vlast i Država, autorialan tekst
Nakon intervjua TV stanici A1, ovaj put ne preko tweeta, gradjanima (a i njihovim izabranim liderima) se daje na znanje da :“Sa državom nema igre, pravila su jednaka za sve, i za one opštine gdje je situacija dobra i za one gdje je loša“. Vlada Krivokapić- Abazović, a gdje zbog precedentne greške da se zelena opština zatvara prepoznajemo i Ministricu Borovinić-Bojović i Galića, plus poneki ODT su Država. Sa njima nema igre. Oni imaju jednaka pravila za sve!
Abazović znači Državu izjednačava sa Vladom ili sa sobom jer su oni uveli pravila. Zvuči li vam poznato. Što je onda stanovništvo, nad kojim treba sprovesti silu ako ne poštuju pravila države. Tko teba da se plaše države. Jer Država je dala jednaka pravila za sve? Jer gradjani trebaju da šute, da se ne igraju sa državom! Jer je Država pravična i sve tretira jednako:
U Konvenciji iz Montevidea iz 1933, o Pravima i Dužnostima Države ( ili Zemlje) stoji da: Država je subjekt medjunarodnog prava koji ima sljedeće osobine: (a) stalno stanovništvo (b) definisanu teritoriju (c) Vladu ( iliti Vlast) i (d) kapacitet da stupi u odnose sa drugim državama.
Niste vi Država, Država su i gradjani Crne Gore. Ako ne vjerujete meni, vjerujte Montevideuu. I oni u Beranama i oni u Tuzima i Cetinjani i svih njih 620,000 po Monstatu i onih 189000 koji zive u Podgorici.
I oni koji imaju dobru i oni koji imaju lošu situaciju. Ako se zaraza nalazi u Tuzima (mart 2020) oni se zatvaraju potpuno, kada se zaraza nalazi u Podgorici, gdje se od Novembra zaraza ne spušta ispod 1200 na presjeku IZJ-a, opet se Tuzi zatvaraju. Niti jednog dana ispod 3,000 oboljelih u Podgorici a minimalno po 100 dnevno zadnjih 100-nak dana! Oni idu u Tuzi, ali i u Kolašin. Kolašin se isto zatvara znači? Jer pravila su ista za sve zaboga. E pa nisu. Precedent se radi prema Tuzima, prvi put bez objave pravila, bez roka od 24 ili 48h primjene. Čita Galić što Država misli.
Priznajte pogrešili smo, nemojte prijetiti Državom, nemojte slušati političare niti biti taj koji nemaju smjelosti biti pravedni i pravični samo zbog , F..king izbora u Nikšiću i nasledjenih podjela i predrasuda. Budite i pravedni i pravični i napravite korak nazad.
Jer hapsiti nekog jer želi da radi, podnositi krivične prijave zbog zaštite prava svog stanovištva ne radi Država, to radi Vlast iliti Vlada CG, da joj ne bih dao poznati pridjev dvanestorice. I još pride ODT.
Pa sad vidite dali se sa državom igra, i to tko igra i kako igra.
Žao mi je što nisam na vrijeme imao informaciju da je kolega Milan Knežević imaju volju da dodje u Tuzi, on je osjecao odgovornost i solidarnost da se dodje i pomogne da se dodje do obostrano prihvatljivog rješenja. Siguran sam da bi Milan isto kao i ja bio aplauzom dočekan od gradjana i moje i njegove države.
A ni Državi ne bi ništa hvalilo, budite uvjereni. Trebali su doći jer gradjani su bili tu. Gradjani nemaju sredstva prisile kao Vlast, ali imaju hrabrosti i odgovornosti da reaguju na diskriminatorska pravila.
Zbilja ako se neko igra sa Državom, pa je zbog igri država nepravedna, onda ona neće vrijediti niti boba.

  • 1

    Radio