LOKALNI IZBORI ULCINJ 2022 Više

Forca poziva OIK i DIK da na sajtu komisija objave obavezan sadržaj na albanskom jeziku

Prej tvteuta10:24 26 Februar 2022

Predsjednik Nove demokratske snage Forca Genci Nimanbegu uputio je predsjedniku Državne izborne komisije, Nikoli Mugoši primjedbu zbog nepoštovanja Ustava i Zakona o manjinskim pravima i slobodama. Naime, u saopštenju dostavljenom našoj televiziji, navodi se da je rok za predaju lista za učešće na lokalnim izborima u Ulcinju 1. mart, te da je za podnošenje liste Opštinskoj izbornoj komisiji obavezno dostaviti i Obrazac za podnošenje potpisa podrške za izbornu listu za izbor odbornika.

„Ovaj obrazac na zvaničnom sajtu Opštinske izborne komisije Ulcinj ne postoji na albanskom jeziku, što je za Novu demokratsku snagu FORCA neprihvatljivo, s obzirom da je u članu 13 Ustava Crne Gore navedeno da je u službenoj upotrebi i albanski jezik. Nažalost, čitava stranica Opštinske izborne komisije Ulcinj i Državne izborne komisije je na crnogorskom i albanskom jeziku“, navodi se u saopštenju.

Forca se obraća DIK-u da ukloni ove nedostatke, koje nazivaju diskriminatorskim i pozivaju ih da omogući građanima Ulcinja da sadržaje i obrasce za lokalne izbore u Ulcinju pročitaju na svom maternjem jeziku,kao što nalaže i Ustav Crne Gore.

 

  • 1

    Radio