TURIZAM Više

Dobra posjećenost u Ulcinju, stanodavci da prijavljuju goste

Prej tvteuta13:59 8 Jul 2021

Iščekujući špic sezone, u Turističkoj organizaciji Ulcinja imaju pune ruke posla, te su u susret vlasnicima smještaja otvorili nekoliko dodatnih  Info punktova, na kojima mogu se gosti mogu prijaviti. Cilj je izbjegavanje gužvi na punktovima, ali i efikasnija naplata boravišne takse, koja je zakonska obaveza za sve stanodavce kao i turiste.

„Mi smo se potrudili da izlazimo u susret sugrađanima,te ove godine imamo otvorenih 14 Info punktova, i pokrivamo cijelu teritoriju Ulcinja. Otvorili smo nove punktove na Velikoj plaži, Adi Bojani, u Pinješu i kod Osnovne škole „Boško Strugar“, kao i dva nova punkta u gradu. Nadam se da smo ovime dali doprinos da se izbjegavaju gužve na punktovima i približili se našim sugrađanima na svim važnim lokacijama“, kazala je Zana Sarvan ispred Turističke organizacije.

Da bi turisti ostvarili besplatno  testiranje za povratak u zemlje koje zahtijevaju negativan PCR test kao i besplatno liječenje u slučaju zaraze virusom, isti se moraju registrovati u smještaju u kojem borave. Najveći problem i dalje se ogleda u neredovnom i nedovoljnom prijavljivanju gostiju, što umnogome umanjuje zvanične brojke, prema kojima je u prethodnoj nedjelji preko deset hiljada gostiju boravilo u Ulcinj.

„Nijedne godine nije bilo bitnije imati pravu evidenciju kao ove. Prošle godine smo imali propalu sezonu, a ove nećemo dozvoliti da se to ponovi. Svaki prijavljeni gost je siguran gost“, ocjenjuje Sarvan.

U posljednjoj sedmici juna i prvim danima jula na ulcinjskoj rivijeri boravilo je preko 10 hiljada gostiju, uglavnom iz zemalja regiona. Dominiraju gosti sa Kosova, slijede gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Njemačke, Rusije, Ukrajine, od čega je najveći broj gostiju boravio u privatnom smještaju.

U sred turističke sezone, Ulcinju nedostaju turistički inspektori. Iz Turističke organizacije vjeruju da će se uz podršku Uprave za inspekcijske poslove pronaći rješenje i za taj problem.

„Opština zbog svojih finansijskih problema i  saglasnosti koje treba dobiti od nadležnih ministarstava, još nije zaposlila turističke inspektore. Jedinu saradnju imamo sa inspektorima za strance, ali i tu momentalno imamo  malih problema, jer je došlo do nekih smjena u policiji. Nakon sastanka sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove, vjerujemo da će se i taj problem riješiti“, zaključuje Sarvan.

S. Vukčević

  • 1

    Radio