SliderMN Više

DIK: OIK Ulcinj da ponovo razmatra prigovor za ponavljanje gasanja

Prej tvteuta14:17 1 April 2022

Državna izborna komisija (DIK) donijela je mišljenje da je Opštinska izborna komisija (OIK) Ulcinj dužna da donese odluku po prigovoru i zahtjevu da se ponovi glasanje na biračkom mjestu broj pet. Po ocjeni DIK, ulcinjski OIK obavezan je da donese odluku i u slučaju ako su ispunjeni uslovi iz člana 109 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Time je ponovo na OIK-u da donese odluku o tome kakav će biti konačan ishod rezultata izbora.
Opštinska izborna komisija Ulcinj poslala je zahtjev Državnoj izbornoj komisiji za mišljenje nakon jučerašnje situacije gdje nije u zakonom predviđenom roku odlučila o prigovoru i zahtjevu za ponavljanje glasanja na biračkom mjestu pet (Druga mjesna zajednica).

DIK je današnjoj sjednici raspravljao o mišljenju vezano za ishod izbora u Ulcinju.

Prema saznanjima medija, koalicija “Za novi početak” u Ulcinju uputila je Opštinskoj izbornoj komisiji prigovor na rad biračkog odbora na biračkom mjestu 5 (Druga mjesna zajednica), nakon što je pregledom materijala utvrđen niz nepravilnosti.

Rokovi i potreban broj članova za održavanje sjednice i odlučivanje na sjednici definisani su Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Poslovnikom o radu OIK Ulcinj. OIK Ulcinj je obavezna da donese rješenje u skladu sa svojim ovlašćenjima i rezultatima izjašnjavanja na sjednici i u slučaju ako su ispunjene okolnosti iz člana 109
Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano.

„Nadležna izborna komisija donosi rješenje u roku od 24 časa od časa prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora. Ako nadležna izborna komisija usvoji prigovor, poništiće tu odluku ili radnju. Ako nadležna izborna komisija po prigovoru ne donese rješenje u rokovima predviđenim ovim zakonom, smatraće se da je prigovor usvojen“, navodi se u saopštenju DIK-a.

  • 1

    Radio