AKTUELNO Više

Delegacija Uprave za inspekcijske poslove u radnoj posjeti Prištini

Prej tvteuta16:22 24 Decembar 2021

Delegacija Uprave za inspekcijske poslove koju su činili mr Ilir Harasani, v.d. direktora, Ana  Vujošević, pomoćnica direktora Sektora za međunarodnu saradnju i Vanja Grgurović načelnica Službe za inspekcijske informacione sisteme i izvještavanje u okviru inspekcijskog nadzora boravila je radnoj posjeti Prištini u Republici Kosovo od 20.12-23.12.2021.godine.

Cilj posjete je bio radni sastanak sa rukovodstvom Ministarstva ekonomije, Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, Ministarstva finansija i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Kosovo.

Tokom prvog dana radne posjete, prije svega, delegacija je posjetila Ambasadu Crne Gore na Kosovu, gdje ih je dočekao otpravnik poslova Mirsad Bibović u vrlo prijateljskom ambijentu.

Ambasada je delegirala svoje predstavnike koji su pratili Upravu u agendiranim posjetama.

Radna posjeta koja je nastavljena sledećeg dana u Ministarstvu ekonomije Repulike Kosova protekla je u prijatnoj atmosferi i organizaciji domaćina. Isped Ministarstva ekonomije na sastanku je prisustvovao pomoćnik ministra Mentor Arifaj.

Od strane Uprave za inspekcijske poslove na sastanku su date tehničke smjernice i opis programa i aplikacija koje prate rad inspekcija Uprave u Crnoj Gori, razmjenjena su iskustva s osvrtom na spremnost za davanje bilo kakve vrste pomoći, logistike, za poboljšanje elektronskog sistema nadzora u radu inspekcijskih službi Kosova.

Narednog dana nastavljene su posjete Ministarstvu finansija gdje je održan sastanak sa ministrom Endritom Shala kao i Ministarstvu industrije, preduzetništva i trgovine gdje je razgovarano sa pomoćnikom ministra Getoarom Mjeku koji je iskazao oduševljenje prezentacijom našeg jedinstvenog informacionog sistema  kao i samim funcionisanjem istog.

Poslednjeg dana radne posjete naša delegacija je održala sastanak sa Ministrom unutrašnjih poslova, gospodinom Xhelau Svecla.

Zanimljivo je to da su inspekcije u republici Kosovo pod okriljem Ministarstava,  odnosno nemaju centralizovan sistem tako da je primjer naše Uprave i naše organizacije poslužio za razmišljanje o mogućem uređenju i centralizovanju inspekcijskih službi unutar jednog organa.

Sagovornicu su iskazali spremnost da posjete našu zemlju i da se detaljnije upoznaju sa načinom i  organizacijom rada Uprave.

Zaključeno je da je posjeta delagata Uprave bila u pravom trenutku imajući u vidu da se na Kosovu trenutno radi na izmjenama Zakona o inspekcijskom nadzoru pa su predlozi dati od strane naših predstavnika  mogli da posluže kao smjernice koje će uključiti u svoje zakonsko rješenje.

Na samom kraju radne posjete sagovornicu su iskazali zadovoljstvo produktivnom posjetom i duhu daljeg jačanja sveukupnih odnosa ove dvije zemlje dogovoren je nastavak intezivne saradnje.

 

PR Služba Uprave za inspekcijske poslove

  • 1

    Radio