AKTUELNO Više

Pojačane kontrole ugovora o radu, kazne za poslodavce i do 20 hiljada eura

Prej tvteuta15:15 5 Januar 2022

Uprava za inspekcijske poslove pružiće punu podršku implementaciji seta mjera iz
projekta „Evropa sad“.

„Imajući u vidu da sprovođenje reformi mora da prati pojačani inspekcijski nadzor Uprava će preko odsjeka za inspekciju rada, u narednom periodu, vršiti pojačane inspekcijske nadzore privrednih subjekata u dijelu poštovanja samih odredbi programakada će se kontrolisati ugovori o radu i provjeravati slučajevi u kojima poslodavci sa
zaposlenima potpisuju ugovore o radu na polovinu radnog vremena i da li je radno mjesto sistematizovano na manje od punog radnog vremena“, navode iz UIP.

Podsjećaju  da je Uprava u prethodnom periodu, radila na provjeri informacija o privrednim subjektima koji su sa zaposlenima zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme. Inspekcija rada je na osnovu prikupljenih informacija o privrednim subjektima sastavila spisak privrednih subjekata kao i pojedinačni spisak za svaki privredni
subjekat sa brojem zaposlenih koji su zasnovali radni odnos na puno radno vrijeme kao i onih koji su zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme i došla do podatka da većina tj.99.2 % zaposlenih kod kontrolisanih privrednih subjekata ima zasnovan radni odnos na puno radno vrijeme.

„Inspekcija rada ima posebnu ulogu u sprovođenju projekta “Evropa sad” kojim je predviđeno da će poslodavac povećati neto zaradu zaposlenog za onoliki iznos dažbina na teret zaposlenog, koji bude umanjen. Nadležnost inspekcije u odnosu na poslodavca i navedenu obavezu proizilazi iz obaveze da obavlja kontrolu nad primjenom Zakona o radu, Opšteg kolektivnog ugovora, Granskog kolektivnog ugovora odnosno odredbi pojedinačnog kolektivnog ugovora“, navode iz UIP.

Iz Uprave napominju  da ukoliko poslodavac ne izvrši svoju obavezu po rješenju, inspektor mu može zaključkom izricati novčane kazne shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru u iznosu od 500 do 5.000 eura. Izricanje novčanih kazni bilo bi vršeno sve dok takav poslodavac ne bi postupio po rješenju, odnosno ispunio svoju obavezu. Zakonom o radu zaprijećene su kazne od 2.000 do 20.000 eura za pravno lice, od 200 do 2.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu i od 500 do 6.000 eura za preduzetnika.

„Ovim putem apelujemo na radnike da ne pristaju na potpisivanje aneksa ugovora koji predviđaju nepuno radno vrijeme i pozivamo sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicijativu kako bismo pravovremeno otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos“, poručuju iz UIP.

  • 1

    Radio