AKTUELNO Više

Zapušteni maslinjaci polako oživljavaju, vlasnici da obrate pažnju prilikom čišćenja imanja

Prej tvteuta14:17 20 April 2022

Od dana kada su maslinjaci u Valdanosu polako krenuli da se vraćaju u ruke prvobitnih vlasnika, manji dio njih, koji su imali uslova, krenuli su sa uređenjem i oživljanjem svoje đedovine, do koje najveći dio njih nije ni mogao doći.  Nekima su još uvijek nedostupni, drugi su se snalazili  i  unajmljivali tešku mehanizaciju kako bi došli do imanja i uklonili višedecenijsko rastinje.

Udruženje maslinara „Valdanos“ u tom smislu nije moglo finansijski da pomogne vlasnicima, jer se radi o velikoj svoti novca, dok je veća pomoć u toku prethodne godine stigla od mehanizacije i pomoći vojske.

manji dio vlasnika počeo sa čišćenjem imanja

„ Kao što vidite sami, pojedini su počeli da čiste svoja imanja, ne u onom velikom broju u kom smo mi očekivali. Mi nemamo tu mogućnost kao Udruženje da posjedujemo tešku mehanizaciju da probijemo puteve,a ovi putevi koji su probijeni su otvoreni zahvaljujući vojsci“, kazao je predsjednik udruženja Arben Elezaga.

Iako je period krašćenja stabala bar zvanično završen, iz Udruženja apeluju na vlasnike i radnike da obrate pažnju prilikom čišćenja imanja, jer u Valdanosu ne postoji hidrant a mnoga imanja daleko su od izvora vode, ako bi došlo do eventualnog požara u ovom dijelu.

„Mi smo do skoro imali ljude koji su čistili maslinjake, sada slijede veće temperature i veći rizik. Apelovali smo na nadležne organe i vatrogasnu jedinicu, da izađu na teren i da opomenu radnike koje čiste. Što je najgore, nerijetko se angažuju radnici koji ne znaju kako gori maslina, i tu dolazi do većeg rizika i ne daj Bože do požara“, dodaje Elezaga.

U prethodnom periodu maslinari i građani primijetili su da je gotovo svaki kanalizacioni šaht u ovom dijelu ostao bez poklopca, a frapantno je i ono što se može vidjeti na glavnoj trafostanici u uvali, koja je u potpunosti opustošena a koja je do skoro bila u funkciji. U ranijem kontaktu sa inspektorom OB Ulcinj, Blažom Ćetkovićem, rečeno nam je da su obaviješteni o ovim krađama, te da rade na otkrivanju počinioca.

lopovi „očerupali“ trafostanicu u Valdanosu

Iz Udruženja maslinara apeluju na vlasnike imanja da najviše pažnje obrate na to kako će ukloniti biljni i drugi otpad sa imanja, da ne pale travu i da budu opezni, kako  ne bi došlo do novih požara u maslinadi, na čem su sjećanja još uvijek svježa.

Podsjećamo, oko 18 hiljada stabala maslina i zvanično je oslobođeno odlukom Vlade u junu prošle godine, od kada  počinje  nova era za najljepšu ulcinjsku uvalu.

Više o ovoj temi pogledajte u emisiji „Hronika Ulcinja“, u petak 22. aprila od 20.30h.

  • 1

    Radio