SliderMN Više

U Crnoj Gori najveća populacija komaraca na Adi Bojani, a evo i šta ih privlači

Prej tvteuta14:28 17 Jul 2023

Komarci su jedni od najnepoželjnijih  „gostiju“ tokom ljeta.  Dolaze s toplijim vremenom a u Ulcinju nalaze izuzetno pogodno tle za ramnožavanje. Iako se tretiranje vrši prilično neredovno i slabo, voda je ta koja omogućava njihovo razmnožavanje. Vode u ulcinjskoj opštini ima u izobilju – od Port Milene, kanala Bratice, Solane, rijeke Bojane i ostrva Ada – sve su to područja na kojima se komarci lako i brzo razmnožavaju.

Tema jutra u okviru jutarnjeg programa „Novi dan“ bili su komarci – da li opasni po naše zdravlje, da li je zaprašivanje efikasno u borbi protiv ovih dosadnih insekata i šta ih to zaista privlači? Na ova pitanja odgovore nam je dao istraživač Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Igor Pajović, koji je potvrdio da su komarci najbrojniji u Ulcinju, posebno na Adi Bojani.

„Jedan dio života komarci moraju da provedu u vodi, ako nema vode nema komaraca. Najveći problem je što se ne vodi računa oko vode oko kuće. Nepotrebna voda u bačvama, buradima, bazenima, pa čak i gumama, smeća je dovoljna da imamo jako veliki broj komaraca u toku sezone. Da je bilo manje kiše u ovom periodu, pretpostavljam da bi bilo manje komaraca u ovom datom momentu. Najveći broj komaraca u ovom periodu godine je kraj avgusta i septembra. To je tako što dijelom i sami ne vodimo računa o vodama oko kuća, zgrada i doprinosimo da imamo veći broj komaraca“, dodaje Pajović.

A šta to privlači komarce? Da li zaista tamna odjeća, svjetlost, određeni mirisi pa čak i boja kože i krvna grupa igraju ulogu u tome, otkriva nam naš sagovornik.

Potvrdili smo i tezu da li nas isključivo ženke komaraca „napadaju“.

  • 1

    Radio