Spajić: „Račun bez QR koda niste u obavezi da platite“

Prej tvteuta09:05 12 Avgust 2021

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pojačalo je kampanju za podizanje svijesti o važnosti izdavanja fiskalizovanih računa sa QR kodom.

„Na vrhuncu smo veoma uspješne turističke sezone u Crnoj Gori. Turizam je jedan od najvećih izvora prihoda naše države. Ove godine ti prihodi su nam još bitniji za oporavak posle katastrofalne 2020. godine. Ugostitelji i preduzetnici koji su fiskalizovani kada naplate račun, oni plaćaju porez – od kog mi kao Vlada imamo više novca za ulaganje u puteve, zdravstvo, obrazovanje i socijalno staranje. Neprijavljivanjem poreza oni kradu od vas, građana, i štete svima. QR kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega vi niste u obavezi da platite izdati račun“ istakao je ministar Spajić u izjavi povodom kampanje.

Širom Crne Gore postavljen je reklamni materijal, a pripadnici Uprave policije turistima koji ulaze u Crnu Goru dijele letke kojim ih informišu da usluge i proizvode za koje nisu dobili fiskalizovani račun nisu u obavezi da plate. Cilj kampanje je podizanje svijesti građana i turista o važnosti elektronske fiskalizacije/izdavanja računa i urednog prijavljivanja poreza, ali i davanje podstreka da svaku uočenu nepravilnost prijave. Nepravilnosti i neizdavanje fiskalizovanih računa se mogu prijaviti Upravi prihoda i carina na 19707, kao i putem web portala budiodgovoran.me.


Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga stupio je na snagu 7. avgusta 2019. godine, a primjena je, nakon više odlaganja, definitivno započela 1. juna. Projektom fiskalizacije ispraćeni su trendovi tehnološkog razvoja, a glavni cilj je da se svi izdati gotovinski i bezgotovinski računi evidentiraju u bazi podataka Uprave prihoda i carina u realnom vremenu. Pored toga što su u julu, po preliminarnim podacima Ministarstva, ostvareni rekordni prihodi, neophodno je uvođenje dodatne poreske discipline i podizanje svijesti o važnosti izdavanja i dobijanja fiskalizovanih računa. Uredno prijavljivanje i izmirivanje poreskih obaveza predstavlja temelj za oporavak crnogorskih javnih finansija i ekonomije.

  • 1

    Radio