KULTURA Više

SMŠ „Bratstvo – jedinstvo“ – obilježen Dan maternjeg jezika

Prej tvteuta14:41 21 Februar 2022

U Srednjoj mješovitoj školi „Bratstvo – jedinstvo“ u Ulcinju prigodnim programom obilježen je Međunarodni dan jezika. Program je realizovan u saradnji sa aktivima crnogorskog i albanskog jezika. Učenici su prikazali panoe, prezentacije i recitovali poeziju, a održane su i o besjede o jeziku, radili istraživanja na temu o važnosti maternjeg jezika.

Koordinator projekta, profesorica Ljubomirka Lalović kazala je da je „priča o maternjem jeziku imala cilj da ukaže na važnost očuvanja i njegovanja maternjeg jezika, kao dijela našeg bića, čuvara naše tradicije i samog identiteta naroda kojem pripadamo“.

„Skrenuli smo pažnju i na medije kao na „čuvare jezika“, s obzirom na to da im posvećujemo dosta pažnje i vremena. Bavili smo se istraživanjem putem ankete i saznali šta misle naši učenici, koliko je dobro poznavanje maternjeg jezika preduslov za uspješno obrazovanje, učenje stranih jezika i život uopšte i dobili ohrabrujuće podatke da je maternji jezik na prvom mjestu, najvažniji i neophodan“.

 

  • 1

    Radio