REGION/Svijet Više

Počeli napadi na Ukrajinu – Putin prijeti „neviđenim posljedicama“, u toku hitan sastanak savjeta Bezbjednosti, građani bježe…

Prej tvteuta11:16 24 Februar 2022

Rusija pokrenula „specijalnu vojnu operaciju radi odbrane naroda u Donbasu“. Ukrajina je u međuvremenu proglasila ratno stanje,a kako prenose mediji eksplozije se čuju širom zemlje. Napadi su izazvali  žestoke reakcije Zapada i najave najjačih sankcija ikada, dok agencije javljaju o civilnim žrtvama granatiranja.

Američki predsjednik Džozef Bajden najavljuje „jedinstven i odlučan odgovor SAD i saveznika“.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se naciji u video-snimku na Fejsbuku, i poručio da „Putin želi da uništi Ukrajinu“.

 Evropska unija uvešće Rusiji najoštriji do sada paket sankcija zbog napada na Ukrajinu, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u Briselu.
Ukrajinci napuštaju zemlju/foto BBC
U međuvremenu, desetine hiljada ukrajinaca odlučilo je da napusti brojne gradove zemlje, a iz Kijeva masovno odlaze građani. Ni avioni u civilnom vazdušnom saobraćaju ne lete preko Ukrajine, niti se približavaju ukrajinskim granicama, pokazuju snimci sa sajta Flajt radar koji prati kretanje letjelica.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je povodom poruke britanskog Forin ofisa da će, pošto Ukrajina nije članica NATO-a, „pomoći u samoodbrani“.“Već ste pomogli. Odmorite se“, poručila je Marija Zaharova na Telegramu.

Uskoro opširnije…

  • 1

    Radio