SliderMN Više

Opozicija potpisala Sporazum o popisu

Prej tvteuta12:19 21 Novembar 2023

Demokratska partija socijalista DPS i Socijaldemokrate su potpisale Sporazum o popisu koji im je poslao premijer Milojko Spajić, saznaje CdM. Očekuje se da tokom dana to urade i Bošnjačka stranka i nacionalni savjeti. Spajić je Sporazum poptisao juče.

Bošnjačka stranka će danas potpisati Sporazum o popisu stanovništva. Kako je CdM-u saopšteno iz ove partije, preporuke koje je Bošnjačka stranka uputila tokom razgovora sa premijerom Spajićem su postale sastavni dio Sporazuma.

“Zato očekujemo da one budu i implementirane tokom samog procesa popisa, jer je to jedina garancija da će popis biti transparentan, sa validnim podacima”, saopšteno je CdM-u iz BS-a.

U Sporazumu nije preciziran datum održavanja popisa.

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra, predviđeno je predlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu koji je 16. novembra predat u skupštinsku proceduru.

Sporazum o popisu se bavi pitanjima proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju.

Prijedlog sporazuma je poslat nakon što je Spajić prihvatio sve zahtjeve opozicije, a Monstat zvanično najavio novi javni poziv za popisivače.

Predviđeno je proširivanje popisnih komisija sa dva nova člana opozicije i jednim članom vijeća manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni.

Opozicija je ranije poručila da sada ostaje da se vidi da li se zahtjevi i uslovi mogu ispuniti do predviđenog roka za početak popisa, 30. novembar.

  • 1

    Radio