EKONOMIJA Više

Održan poslovni forum Crna Gora – Kosovo

Prej tvteuta09:58 2 Jul 2021

U Podgorici je održan poslovni forum Crna Gora – Kosovo, u organizaciji Privredne komore Crne Gore i uz podršku Biznis Forum Ulcinj i privrednim udruženjem Esnaf iz Prizrena. Cilj foruma bio je unaprijeđenje ekonomske saradnje između privrednika Crne Gore i Kosova, koji je jedan od glavnih izvoznih spoljnotrgovinskih partnera Crne Gore. Na forumu su govorili potpredsjednik PKCG Pavle Radovanović, predsjednik Udruženja privrednika Esnaf iz Prizrena Varis Džejljani, predsjednik Udruženja privrednika Biznis forum Ulcinj Nazif Cungu, kao i ministar regionalnog razvoja Kosova Fikrim Damka.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović kazao je u uvodnom izlaganju da je veliki broj zainteresovanih za učešće u ovom forumu dokaz da su privredne veze dviju susjednih zemalja jake i da postoji velika želja za intenzivniju saradnju.

„Danas je prilika da zajedno sa kosovskim partnerima intenziviramo aktivnosti koje već traju kroz bilateralnu saradnju komora, kao i kroz Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana“,istakao je Radovanović.

Udruženje privrednika Esnaf Prizren osnovano je 1994. i jedno je od najvažnijih privrednih udruženja Kosova. Sa više od 300 članova, ovo udruženje pored privrednika sa Kosova okuplja i veliki broj preduzeća iz Turske,dok je predsjednik Esnafa Varis Džejljani posebno pozdravio ukidanje polisa graničnog osiguranja između Crne Gore i Kosova, ističući bitnu ulogu Vlada dvije zemlje u tom procesu.

„Saradnju treba osnažiti prvenstveno preko sajmova, poslovnih foruma, bilatelarnih susreta, festivala, i to tokom cijele godine, ne samo u turističkoj sezoni“, kazao je DŽejljani.

Kosovo je među glavnim izvoznim spoljnotrgovinskim partnerima Crne Gore, i u robnoj razmjeni sa ovom zemljom Crna Gora konstantno ostvaruje suficit. Najviše roba na tržište Kosova izvezeno je 2019. godine, 34,9 miliona eura. Predsjednika Biznis foruma Ulcinj Nazifa Cungua raduje jaka veza i saradnja dviju zemalja, te je naglasio da dvije susjedne zemlje imaju zajedničku budućnost koja će donijeti velike benefite i za privredu i za građane, i ukazao je na izuzetan potencijal ekonomske saradnje, prije svega u razmjeni usluga, roba, poljoprivredi i turizmu.

„Ovaj sastanak će pomoći na putu Kosova i Crne Gore ka Evropskoj uniji, i povezivanju privrednika, razmjeni ideja i izgradnji snažnih kapaciteta, što smatramo da je jedini način da budemo konkurentni na evropskom tržištu“, poručio je CUngu u svom obraćanju.

Učesnike poslovnog foruma je u ime Vlade Kosova pozdravio ministar regionalnog razvoja FIKRIM DAMKA. Prema njegovim riječima, države Balkana treba da sarađuju na osnovu zajedničkih vrijednosti i interesa, a ekonomski razvoj treba da glavni pokretački faktor.

„Želim da biznis forum otvori nove mogućnosti za saradnju privrednika Crne Gore i Kosova. Uspješno razvijamo partnerstvo na diplomatsko-političkom nivou i potrebno je da to prenesemo i na ekonomski“, zaključio je Damka.

Ekonomske potencijale Crne Gore predstavila je potpredsjednica Privredne komore dr Nina Drakić a nakon toga su uslijedili bilateralni razgovori privrednika naše zemlje i Kosova.

S. Vukčević

  • 1

    Radio