AKTUELNO Više

Nastavnici danas ispred Ministarstva prosvjete, traže pregovore u vezi zahtjeva prosvetara

Prej tvteuta08:42 8 Jun 2021

V.d. predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković kazala je za „Dan“ da će se danas ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta javno obratiti toj instituciji zbog ignorisanja zahtjeva prosvjetara iz marta. Ona ističe da ni nakon pola godine ne znaju koliki je budžet opredijeljen za obrazovni sistem i plate prosvjetnih radnika, a nije riješeno ni pitanje isplate prekovremenog rada i zaposlenja nastavnika za stalno u narednoj školskoj godini. Iz ministarstva su saopštili da su otvoreni za razgovor jer vrijednuju i razumiju značaj saradnje sa Sindikatom prosvjete Crne Gore.

„Obratićemo se ministarstvu jer smo od 19. marta do 2. juna uputili tri zahtjeva za razgovor, a niko nas nije pozvao na sastanak. Osim isplate dopunskog rada nastavnika od početka epidemije, tražili smo i da se riješi status nastavnika koji su trenutno angažovani po ugovoru na određeno. Postavlje se pitanje kako u skladu sa potrebama sistema i Zakonu o radu obaviti transformaciju zaposlenih koji treba da dobiju ugovore za stalno. Tražićemo početak pregovora o svim pitanjima važnim za prosvjetne radnike i pokušati da ovim javnim obraćanjem utičemo da nas čuju nadležni, ali i cijela javnost. Moramo im pokazati da je to korak koji smo morali preduzeti u ovom trenutku. Ne znamo još koji je iznos novca je utvrđen budzetom za nastavnike, a nije riješeno ni pitanje nastavnih planova po kojima smo radili tokom epidemije i koji treba da budu usklađeni sa propisima“, kazala je Boškovićeva, a prenosi list „Dan“.

Iz ministarstva su  ranije kazali da su netačne tvrdnje, koje povremeno stižu sa različitih adresa, da prosvjetari od strane tog resora nijesu uvaženi.

„Nije tačno da im nije odgovoreno na pozive ili da smo, kako navode, u više navrata odbijali da ih primimo radi razgovora i zajedničkog prevazilaženja izvjesnih problema“,  saopšteno je ranije iz MPNKS.

 

  • 1

    Radio