SliderMN Više

Ljamović: „Uprkos suši, spremno dočekujemo sezonu“

Prej tvteuta16:15 6 Maj 2022

Zbog nedostatka padavina tokom godine, a posebno u zimskim danima, glavna vodoizvorišta u zaleđu Ulcinja su na niskom nivou. Ipak, uprkos tome u Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija ocjenjuju da će se tokom sezone snadbijevanje vodom izgurati uspješno, ukoliko ne bude drugih, nepredviđenih problema.

„Ulcinj se prvenstveno snadvijeva iz prirodnih izvorišta poput Kalimana, Brajše, Mida… Zadnjih godina je fenomen da traju suše, i po pet mjeseci. Kad je situacija takva, mi imamo ogroman problem, jer to direktno utiče na snadbijevanje. Uprkos tome, spremni smo sa sezonu, izdašnost je na hidrološkom minimumu, ali mislim da ćemo našim postojećim kapacitetima mislim izaći na kraj i sa ovim problemom“, potvrdio je direktor Vodovoda i kanalizacije Arijan Ljamović.

I u najgorem scenarariju Ljamović vjeruje da će Ulcinj imati stabilnije snadbijevanje vodom u odnosu na neke druge primorske opštine, dok je količina vode koja se dobija od regionalnog vodovoda, koja nije više od 10% ukupnog snadbijevanja u Ulcinju dovoljna za period sezone, ukoliko ne dođe do neke nepredvidive situacije.

„Mi ne zavisimo od regionalnog vodovoda, mi od njih procentualno uzimamo 10-12 posto ukupne vode , vodu sa regionalnog vodovoda koristimo za viša područja. U julu i avgustu mjesecu imamo dovoljno količine vode od regionalnog vodovoda koji može da nadomjesti naše potrebe“, tvrdi Ljamović.

Na pitanje da li će i ove kao više godina unazad neka visoka područja u periodu sezone biti bez vode biti problem koji će biti prisutan i u ovoj godini, Ljamović kaže da će taj problem jedino riješiti famozni projekat vodosnadbijavanja i odvođenja otpadnih voda u opštini Ulcinj, na koji se još uvijek čeka.

„To je problem koji traje više od 30 godina, ali dok se ne otpočne ova investicija, nećemo riješiti te probleme. Imamo kvarove, gubitke… Nama fali taj bazen u Đeranama, koji će tu zonu koja je najosjetljivija konačno normalizovati“, poručuje Ljamović.

Više o ovoj temi, ali i kada se može očekivati završetak radova na izgradnji kanalizacione mreže za četiri ulcinjska naselja, poslušajte u večerašnjem izdanju „Hronike Ulcinja“, od 20 i 30 minuta.

S. Vukčević

  • 1

    Radio