ZABAVA Više

Kupovina u „Second Hand“ prodavnicama sve popularnija, do 2026. zarada tržišta i do 200 milijardi dolara

Prej tvteuta16:06 22 Jun 2023

Globalno tržište second hand odjevnih predmeta je  u toku 2021. godine dostiglo vrijednost od skoro 100 milijardi dolara.

Kupovina polovne odjeće i obuće postaje sve popularnije, a tokom 2021. zabilježeno je njeno povećanje od 32%. Prognozira se da će do 2026. tržište second hand komada rasti 3 puta brže u odnosu na globalno tržište odjeće u cjelini i da će tada vrijedjeti 218 milijardi dolara.

Rast prodaje ukazuje na to da ljudi mijenjaju svoj pristup kupovini odjeće. Za većinu je kupovina starog umjesto novog način da uštede novac, a da pritom uživaju u brendovima koje vole. Ali kako potrošači postaju ekološki svjesniji, sve je više onih koji u tome vide i mogućnost da doprinesu očuvanju životne sredine.

Modna industrija ima značajan negativan uticaj na planetu, koji se naročito uvećao ekspanzijom takozvane brze mode. Emisije ugljen-dioksida koje dolaze iz ovog sektora nadmašuje one koje zajednu proizvedu avionski i pomorski saobraćaj.

Iako izvjesni napori postoje, veliki modni brendovi imaju dosta poteškoća da učine svoje proizvode zelenijim, zbog čega pojedini otvaraju sopstvene prodavnice polovne robe.

Novi izvještaj procjenjuje da je samo u 2021. godini obavljeno milijardu manje kupovina nove odjeće i obuće zahvaljujući preprodaji korišćene robe putem interneta i maloprodajnih objekata u svijetu.

Ukoliko je procjena ispravna, to znači da je globalno ostvarena velika ušteda vode i energije koji bi bili potrebni za proizvodnju novih artikala. Pored toga kupljenim predmetima je produžen vek trajanja, čime je odložen momenat kada će završiti na deponiji i početi da se razgrađuju i emituju metan, snažan gas sa efektom staklene bašte.

Teško je tačno odrediti koliko, sve popularniji, second hand može da pomogne u očuvanju životne sredine i borbi protiv klimatskih promjena. Ipak, neka dosadašnja istraživanja nedvosmisleno pokazuju da može biti jedno od rješenja za modnu industriju.

Studija iz 2017. koja je objavljena u naučnom časopisu Journal of Cleaner Production utvrdila je da produžavanje životnog vijeka odjeće za četiri puta može da ostvari uštedu od 75% slatke vode koja bi se inače iskoristila za bojenje i druge procese. Pregled iz 2018. objavljen u istom časopisu sumirao je rezultate 41 studije i zaključio da produžavanje vijeka odjevnog predmeta ponovnim korišćenjem znatno smanjuje njegov uticaj na životnu sredinu.

Ono što se za sada čini izvjesno jeste da traženje nove omiljene majice u radnjama korišćene robe postaje popularnije među sve većim brojem ljudi. Svakako, održivost i očuvanje životne sredine su uvijek u modi.

  • 1

    Radio