SliderMN Više

GP Sukobin prednjači po broju prometa vozila i ljudi, 37% više prometa nego li 2021.

Prej tvteuta12:36 8 Jul 2022

Zvanični podaci sa Graničnog prelaza Sukobin ohrabruju. Procenat prometa vozila i ljudi značajno je veći u odnosu na prethodnu godinu, a nešto bolji procenat u toku ove godine je i u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ipak, naše kamere zabilježile su povećan broj izlazaka iz Crne Gore, što je očekivano obzirom na praznik Bajram, kada turisti uglavnom iz Albanije i Kosova, a koji dolaze iz dijaspore, odlaze kući, te se već nakon Bajramskih praznika očekuje novi talas gužvi.

„Ako govorimo o ljetnjoj turističkoj sezoni, ona je daleko veća u odnosu na prošlu godinu. Za prvih šest mjeseci ove godine preko prelaza je prešlo 940 hiljada putnika i 290 hiljada motornih vozila, što je u poređenju sa prethodnom godinom više za 37%. Upoređujući ovu  sa rekordnom 2019. godinom, oko jedan procenat je veći broj putnika dok je vozila veći za 15%, mada tih 15% povezujemo i sa mještanima i stanovništvom Skadra, koji dolaze u Crnu Goru i pune gorivo kod nas“, ocijenio je pomoćnik komandira GP Sukobin Svetislav Filipović.

Granična policija vrši redovne i nasumične kontrole vozila, prilikom kojih je pronađena manja količina narkotika, a zabilježen je značajan broj oduzetih vozila, falsifikovanih dokumenata i slično. U tome im tokom ljeta pomaže i ispomoć kolega sa sjevera zemlje.

Crna Gora suspendovala je dosadašnju odluku po kojoj je djeci mlađoj od 18 godina sa Kosova bilo dozvoljeno da prelaze granicu samo uz izvod iz matične knjige rođenih, što je naišlo na negodovanje turističkih poslenika u Ulcinju. Ipak, naš sagovornik potvrdio je da su neki turisti sa Kosova, iako vraćeni sa granice iz tih razloga, nakon nekoliko dana pribavili potrebnu dokumentaciju.

danas bez gužvi na ulasku u Crnu Goru

„Svakako da u ovoj gužvi takva odluka otežava funkcionisanje, jer takva lica vraćamo i ne mogu ući u Crnu Goru. Vlada nije dozvolila da se promijeni vizni režim za maloljetna lica sa Kosova, u tom ranijem periodu bila je to norma koja je vezana za ljetnju turističku sezonu, ove godine to nije slučaj i mi poštujemo zakon. Ima lica koja su vraćena sa granice zbog neposjedovanja putnih isprava“, kazao je Filipović.

Najveće gužve uobičajene su u danima vikenda, gdje broj prelazaka putnika za samo 24 sata bude i do 15 hiljada. Najveći špic tek slijedi i on se očekuje već nakon Bajrama, kada turisti uglavnom sa Kosova masovnije dolaze na odmor.

Prema riječima Filipovića, granični prelaz Sukobin vodeći je prelaz u Crnoj Gori po prometu putnika i vozila,a kako se čini, broj prelazaka već je premašio 2021. godinu, dok ostaje da se vidi da li će 2022. biti i bolja od rekordne 2019. godine.

S. Cungu

  • 1

    Radio