SliderMN Više

FOCUS: Raičević o projektima, Opštini Sutomore i lokalnim izborima – učinjeno mnogo, građani će dati svoj sud

Prej tvteuta21:26 3 Septembar 2022

Za četiri godine lokalna samouprava u Baru realizovala je blizu 24 miliona eura kapitalnih investicija, koje su dominantno finansirane iz budžeta Opštine Bar. To je u intervjuu za Televiziju Teuta, između ostalog otkrio aktuelni predsjednik barske opštine Dušan Raičević.

„Od 2018. godine smo vrijedno, posvećeno i pošteno orijantisano ka građanima radili, a najponosniji sam na činjenicu da smo prije svega opravdali povjerenje građana kada smo najavili da ćemo ići u pravcu ravnomjernog razvoja opštine Bar“, kazao je Raičević, dodavši da je Opština Bar bila pouzdan partner svima koji su željeli saradnju.

Raičevićev mandat je zbog odlaganja lokalnih izbora u Baru i nekim drugim crnogorskim opštinama produžen 2. avgusta, a gostujući u emisiji „Focus“ na Televiziji Teuta, otkrio je da će on na narednim izborima u Baru  biti nosilac liste DPS – SDP.

Na pitanje da li su neke karike lokalne saumouprave bile slabije, on je potvrdio da nekim segmentima nije zadovoljan.

„Mi smo 2020. godine zajedno sa Opštinom Ulcinj krenuli u pravcu realizacije jedne problematike, govorimo o izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u dijelu naših opština koje nijesu imale izgrađene tu infrastrukturu. Tu ne mogu reći da sam bio zadovoljan dinamikom realizacije te inicijative koja je upućena Regionalnom vodovodu, i smatram da smo tu mogli da uradimo mnogo više. Sa druge strane, moramo biti svjesni činjenice da Bar više nije grad od 30 hiljada stanovnika i Bar ne posjećuje deset hiljada turista godišnje. Govorimo o gradu koji ima 50 hiljada stanovnika, koji je samo u avgustu posjetilo 56 hiljada turista, i samim tim neke od naših službi nijesu na pravi način  reagovale i smatram da smo najviše zakazali u dijelu promjene svijesti i svih onih koji posjećuju naš grad u dijelu komunalne kulture“, dodaje Raičević.

Turistička sezona je prema Raičeviću u Baru veoma uspješna,  posjećenost je na visokom nivou, a poboljšana je i  naplata boravišne takse. Dodaje da je sezona počela mnogo ranije,te i  da su se uložili značajni napori u održavanju i organizovanju brojnih događaja, što je doprinijelo dobroj sezoni.

Za vrijeme njegovog mandata, Opština Bar je uspjela da završi sve svoje obaveze u dijelu priprema za početak radova na rekonstrukciji puta kroz Mrkojeviće prema Vladimirskim Krutama. On je dodao da se najmanje sredstava iz kapitalnog budžeta na primorju izdvaja za Bar, te i da su najveće investicije u gradu pod Rumijom izdvojene iz lokalnog budžeta.

“ Jedan od prioritetnih projekata bio je rekonstrukcija regionalnog puta R-29, od Bara preko Mrkojevića i Kameničkog mosta do Vladimirskih Kruta, koji bi se nadovezao na magistralni put ka graničnom prelazu Sukobin. Kroz potpisan sporazum između barske i ulcinjske opštine sa Upravom za saobraćaj definisane su neke naše obaveze i sa velikim zadovoljstvom smo dočekali koncept kapitalnog budžeta gdje su neka sredstva kroz amandmansko djelovanje nekih političkih subjekata u iznosu od milion i po eura oprijedeljena za realizaciju tog projekta. Ta su sredstva preusmjerena na projekte na sjeveru Crne Gore, a ja odgovorno tvrdim da je projekat rekonstrukcije puta R-29 jedan od najzrelijih projekata koje su dvije opštine kandidovale… Ali očigledno je da nemamo podršku i razumijevanje Vlade Crne Gore za realizaciju ovog projekta“, smatra Raičević.

Pitanje statusa samostalne Opštine Sutomore ponovo je aktuelizovano, a komentarišući da li bi se to trebalo razmatrati, Raičević ocjenjuje da bi trebala da se ispoštuje volja naroda, te i da lično smatra da to ne bi bilo dobro rješenje.

„Realno je ono što će biti volja naroda, iako su studije koje su rađene manje više za formiranje svih opština u Crnoj Gori bile pozitivne, moramo biti svjesni činjenice da manje više govorimo o usitnjavanju administracije… Moramo biti svjesni činjenice da je to gomilanje administracije, a tu znamo da svaka opština mora da ima i Dom zdravlja i neke područne jedinice državnih organa, a zaboravljamo da prioritetno treba da govorimo o samoodrživim opština. Inicijativa za formiranju Opštine Sutomore je prilično stara, više od desetak godina,  jednako je stara i inicijativa za formiranje Opštine Petrovac, i ako država smatra da je usitnjavanje lokalnih samouprava budući pravac razvoja lokalnih samouprava, vrlo je vjerovatno da ćemo govoriti i o potencijalnoj Opštini Sutomore. Ja nisam optimista i nijesam ubijeđen u samoodrživost Opštine Sutomore, ali vrijeme će pokazati u kom pravcu će sve to ići“, ocjenjuje Raičević.

Još je neizvjesno da li će doći do ranije zakazanih lokalnih izbora 23. oktobra zbog neustavnosti održavanja tih izbora, međutim, Raičević je kazao da je partija kojoj pripada za izbore spremna, kad god da se oni održe. On je ubijeđen da će njegova partija (DPS) biti konstitutivni dio neke naredne vlasti u Baru, te je zaključio da, i ukoliko ne bude predsjednik opštine, svom nasljedniku ostavlja mnogo manje neriješenih pitanja  i problema u odnosu na period kada je on stupio na tu dužnost.

“ Moja partija je odlučila da ja predvodim našu listu i u narednom periodu, cijeneći sve ono što smo uradili u prethodne četiri godine, realizacije predizbornog programa i dr. …Sud građana je taj koji će najbolje ocijeniti kako smo radili, vodićemo jednu pozitivnu kampanju kao i do sada i ja sam ubijeđen da ćemo biti u poziciji da budemo odlučujući faktor i glavni konstituent neke buduće vlasti u Baru…  Sigurno je da bih Opštinu Bar ostavio sa značajno riješenom problematikom koja se više godina gomilala, sa mnogim realizovanim projektima, sa konsolidovanim finansijama, i ostavio bih opštinu koja ima jasno definisanu Strategiju razvoja kroz strateški plan, Strategiju razvoja turizma, koja ima jasno definisane smjernice razvoja vodovodne i kanalizacione mreže kroz studiju vodosnabdijevanja i opštinu koja se dobro pozicionira da bude prepoznata kao turistička destinacija, i da konačno opravda želju svih nas, a to je da smo opština koja ima najveće potencijale na crnogorskom primorju“, zaključio je Raičević.

  • 1

    Radio